16 Temmuz 2023

Yüksek maktu tutarlı yeni fiyatlar



Akaryakıt ürünlerinden benzin ve motorinde maktu tutar 5 lira artırıldı. LPG/Otogaz'da ise 4 lira artırıldı. Uzun yıllardır motorinde 2,05, benzinde 2,52 aralığında olan maktu tutarlar ilk kez sırasıyla 7,05 ve 7,52'ye çıkarıldı.

Bu artışın hesaplamasında yaşanan sıkıntılar akaryakıt dağıtım firmalarının internet sitelerine de yansıdı. 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece yansıtılması gereken yeni fiyatlar istasyonların eline ulaşmasında zorluk yaşandı.

15 Temmuz 2023 tarihinde (dün) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de akaryakıt ürünlerinde yeni maktu oranlar yayımlandı. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen 7456 sayılı kanun kapsamında Cumhurbaşkanı’na akaryakıt ürünlerinde maktu ve nispi ÖTV oranlarını 5 katına kadar artırma, sıfıra kadar indirme yetkisi verildi.

Kanun kapsamında dün (15 Temmuz 2023) gece yarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bu yetkisini kullanarak akaryakıt ürünlerinden benzin ve motorinde maktu ÖTV miktarını 5 lira seviyesinde, LPG/Otogaz’da ise 4 lira seviyesinde artırdı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gece yeni akaryakıt fiyat güncellemesi de Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca ilan edilerek yürürlüğe sokuldu.

Ancak ne olduysa bundan sonra oldu.

Akaryakıt fiyatlarında maktu oran ilk defa Türkiye’de bu seviyede artış gösterdi. 

Akaryakıt dağıtım firmaları ise 16 Temmuz 2023 sabahı saat 08.00 e kadar bu fiyatları güncelleyip ilan edemedi.

Biz de bireysel olarak dağıtıcı firmalarının internet sitelerine girip sorgulama yaptık. Firmaların kendi portallarında değişik aplikasyon sorunları olduğu görüldü. Kimi firmanın internet portalına bağlanılamadı. Petrol Ofisi'nde olduğu gibi 'kayıt bulunamadı' notu düşüldüğü görüldü. Shell ise internet portalında tavan fiyat açıklayarak durumu kurtardı.

Haberi yayına verdiğimiz 08:44 saatine kadar dağıtım firmalarının internet siteleri sorunlu olmayı sürdürdü. 



Gece boyunca dağıtım firmalarının bayileri istasyonlar ise hangi fiyattan satış yapacaklarını bilemedi.

Akaryakıt fiyatları güncellendikten sonra TÜPRAŞ ve SOCAR rafinerileri tarafından ilan edilip akaryakıt dağıtım firmalarına bildiriliyor.

Buna göre ürünün rafineri bölgesi, rafineri satış fiyatı, ÖTV, gelir payı eklenerek KDV’siz satış fiyatı çıkarılıyor. Ardından yüzde 20 KDV eklenerek, yeniden KDV’li satış fiyatı belirleniyor.

Tablo'da yeni maktu oranlı artışa göre benzin ve motorin ürününün rafineri çıkış fiyat listesi görülüyor. 



Akaryakıt dağıtım firmaları da bölgeler yapılan nakliyeler gibi maliyet unsurlarını eklenerek oluşturulan yerel fiyatlar üzerinden istasyonlarına yerel fiyatları bildiriyor.

İşte bütün bir gece boyunca dağıtım firmalarının bu fiyatları belirlemekte zorluk çektikleri görüldü.

16 Temmuz 2023 sabah saat 08:44’de Petrol Ofisi, OPET, Shell, Bp gibi firmaların internet sitelerinin yeni akaryakıt güncel fiyatlarını veremediklerini belirledik.

Bu tabloda da yeni maktu oranlı artışa göre LPG/Otogaz fiyatlarının rafinerilerden çıkış fiyatları görülüyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com