10 Temmuz 2023

Camiden anonsla eleman arıyorlar

ASO üyelerinin ciddi miktarda ara eleman ihtiyacı bulunuyor. Sanayiciler ise yetişmiş işçi talebi gelmeyince camiden anonsla eleman arayışına giriyor.

Herkesin memur ve öğrenci şehri olarak bildiği Başkent’te 7 adet Organize Sanayi Bölgesi var. Dolayısıyla da Ankara aslında tam bir sanayi şehri. ASO Başkanı Seyit Ardıç da böyle büyüklükteki bir sanayi şehrinde eleman sıkıntısı çektiklerini söyledi. Ardıç, Kazan’da cami hoparlöründen sanayi firmalarının ihtiyacı olan elemanı anonsla duyurduklarını söyledi.

Gazetecilerle bir araya gelen ASO Başkanı Ardıç, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bütün sanayi bölgelerini gezdiğini ve hepsinin ayağa kalktığını gördüğünü anlattı. Yaşanan deprem nedeniyle Türkiye’nin, 11 şehri ayağa kaldırdığını vurgulayan Ardıç, “Ama olası bir İstanbul depreminde Türkiye İstanbul'u ayağa kaldıramaz, sistem çöker. Ham madde oradan geliyor, kamu bankaları İstanbul'da. 'Bankaları İstanbul'a taşımayın' diye hep söyledik. Olası bir depremde, bırakın enkaza ulaşmayı şehre yürüyerek giremezsiniz, sadece denizden girebilirsiniz, başka hiçbir yerden giremezsiniz. Bu, Türkiye'nin gerçeği. Sanayi Ankara'ya, Niğde'ye, Konya'ya, Kayseri'ye gelsin demiyoruz, ikinci sanayi havzasını da gelsinler Anadolu'ya kursunlar. En azından bundan sonra yapılacak yatırımlar bir gözden geçirilsin” değerlendirmesi yaptı.

Kazan’da camiden eleman arandığı anonsu

ASO sanayicilerinin ciddi oranda ara eleman ihtiyacının olduğunu dile getiren Ardıç, ‘uygulayıcı kadrolar’ olarak tanımladıkları bu kesimlerle ilgili her alanda çok sayıda ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi. Ardıç, "Düşünün, Kazan'daki camiden personel aradığımıza dair anons yaptırıyoruz ama anonsa hiç kimse gelmiyor. Asgarin ücretin üstünde ücret verdiğimiz halde yine de eleman bulmakta zorlanıyoruz." diye konuştu.

Suriyeliler giderse sanayici eleman sıkıntısı yaşayacak

Türkiye'nin birçok bölgesinde ciddi oranda Suriyeli işçi çalıştırıldığına dikkati çeken Ardıç, Suriyelilerin ülkelerine gönderilmeleri halinde, sanayide çok büyük sıkıntılar yaşanacağına işaret etti. Ardıç bu konuyla ilgili şöyle değerlendirmeler yaptı:

“Ülkenin bir göç politikası olmalı. Türkiye'nin acilen bir Göç Bakanlığı kurması lazım. Bu, çok geç kalınmış bir olay. En fazla sığınmacı Türkiye'de fakat bizim Göç Bakanlığımız yok. Ama bizden daha az sığınmacı olan diğer ülkelerin ilgili bakanlığı var. Bir göç politikanız olursa hepsini kayıt altına alırsınız.”

Ankara’dan uluslararası uçuşlar artırılmalı

Ankara'ya direkt uluslararası uçuşların süratle artırılması gerektiğine de işaret eden Ardıç, uçuşları işlerine göre ayarlamadıklarını işlerini uçuşlara göre ayarladıkları eleştirisini dile getirdi. Ardıç, “Ankara'ya uluslararası uçuşlar artırıldığı zaman sadece Ankaralı sanayiciler faydalanmayacak, Sivaslı sanayici de faydalanacak, Kayserili de faydalanacak, bütün Anadolu faydalanacak. Ankara Havalimanı metrosu da başkent için çok önemli. Bunun da kısa sürede yapılması lazım” diye konuştu.

“Yeni Bilişim Vadisi Ankara'ya yapılmalı”

Başkentin savunma ve makine sektöründe çok güçlü olduğunu ancak fuarların İstanbul'da yapıldığına dikkati çeken Ardıç, fuar alanının önemli bir ihtiyaç olduğunu ve en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Ankara’nın Akyurt ilçesinde başlatılan fuar alanı inşaatına ilişkin de değerlendirmeler yapan ASO Başkanı Ardıç, "Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, süreci titizlikle takip ediyor ve ilgili bakanlara gerekli talimatları verdi. Kaynak bulunduktan sonra proje 8 ay içinde tamamlanabilir" ifadesini kullandı. Yeni Bilişim Vadisi'nin de Ankara'ya yapılması gerektiğini belirten Ardıç, ASO'nun 1 milyon 250 bin metrekare teknopark arazisi olduğunu sözlerine ekledi.

Vizede işadamına Çin de ret çekiyor

İş adamlarının vize sorununa da değinen Ardıç, “Vizelerde yaklaşık yüzde 50'ye yakın ret cevabı geliyor. Özellikle Avrupa ülkelerinden. Çin'den bile ret alıyoruz” serzenişini dile getirdi.

Hükümetten başkent Ankara için önemli taleplerinin olduğunu dile getiren Ardıç, “Ankara gibi bir sanayi şehrinde konteyner parkı yok. Hükümetimiz kara yolu sorununu halletti, demir yolunu da iyileştirirse, demir yolu lojistiğini geliştirebilirsek Ankara ihracatta daha iyi yerlere gelebilir” ifadelerini kullandı.

“Mesleki eğitime tekrar ağırlık verilmeli”

Ardıç, ülkedeki eğitim politikalarının mutlaka tekrar gözden geçirilmesinin önemine işaret ederek özellikle mesleki eğitime tekrar ağırlık verilmesi çağrısında bulundu. Kadın istihdamına da değinen Ardıç, OSB'lere kreş yaparak bu konuda oranı yükseltmeye çalıştıklarını söyledi. Kadınların iş hayatına katılamama sebeplerinden birinin de bakılması gereken yaşlılar olduğunu dile getiren Ardıç, bu konuda yeni bir proje geliştirdiklerini bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com