09 Temmuz 2023

Bütçe enkazının faturası 3,3 trilyon lira

Son dönem alınan kararların 3,3 trilyon liralık bir faturaya yol açtığı ortaya çıktı.

'Faiz sebep enflasyon netice' ile başlayan, faizlerin düşürülmesi sonucu döviz kurlarının yükselmesine ve ekonominin türbülansa girmesine yol açan kararlar ile 2023 seçimlerini kazanma uğruna bütçe denkliğini bozan ödeneklerin yarattığı fatura ağır oldu. 

20 yıl önce Anayasa kitapçığının suratlara atıldığı, dönemin bir oda başkanının girişimiyle Başbakanlık önünde yazarkasaların fırlatıldığı, enflasyonun yüzde 70’lerde, devalüasyonun yüzde 40’larda olduğu bir Türkiye’yi DSP-ANAP-MHP koalisyonundan teslim alan, 3’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelli AK Parti’nin bugün, ülkeyi teslim aldığı seviyeye getirdiği görülüyor.

TBMM’ye 3 gün önce gönderilen torba kanun teklif ile 2023 yılı başında 660.9 milyar lira öngörülen borçlanma limiti 3 kat artırılarak, 2 trilyon 181 milyar liraya çıkarılacak. 

Ak Parti bununla durumun toparlanmayacağını gördüğü için ayrıca, ek bütçe teklifi getirdi. 1 trilyon 119,5 milyar liralık tutarındaki ek bütçe ile toplam "Faiz sebep enflasyon sonuç' sözü ile birlikte başlayan ekonomik türbülansın faturasının 3 trilyon 300 milyar lira olacağının hesabının yapıldığı görüldü. 

1999 yılı koalisyon iktidarı ABD vatandaşı bir Türk’ü Kemal Derviş’i kurtarıcı olarak gördü. Bugünküler ise ABD vatandaşı Hafize Gaye Erkan’ı ve İngiltere vatandaşı Mehmet Şimşek’i kurtarıcı olarak gördü.

Mehmet Şimşek’in IMF’yi aratmayan tedbirlerinin de dar gelirlileri, emeklileri daha da bunaltacağını da kimse inkar edemez.

IMF ile bir anlaşma yapılsa, onlar verdikleri paranın takibini yaptıkları için stand-by görüşmeleri ile harcamaların nerelere yapıldığını takip ediyor.

Ancak şimdiki durumda harcama da takip de iktidarda olduğu için, 1999 depremi için toplanan paraların amacına uygun harcanmadığı, duble yol yapımında kullanıldığının ortaya çıkması gibi, bugün toplanacak vergilerin de nerelerde, ‘yerel seçimlerin finansmanı da dahil’ kullanacağının takibi yapılamayacak.

Ancak, getirilen vergiler çok can yakacak.

Yüzde 2 oranında KDV’nin artırılması bu gece (9 Temmuz) 10 Temmuz'da yürürlüğe girecek olmasına karşın, esnaf elindeki bütün ürünlere gereken zammı yaptı bile. Sabah uyandığınızda yeni KDV düzenlemesi sonrası oluşacak yeni artışlar da daha sonra yansıtılacak.

Dedim ya; Ak Parti 20 yıl önceki koalisyon iktidarını aratmadı. Onlar 1999 depremi ile ilgili bir defalığına iletişim vergisi getirdi. Ak Parti, elinde aracı olanlara iki defa daha motorlu taşıtlar vergisi getirdi.

Yerel seçimlerin alınması için şimdiden memurlara ciddi oranda zam yapıldı. Ancak SGK emeklileri nasiplenemedi.

Peki memurlara yapılan zamlar nasıl ödenecek? Elinde aracı olanların 4 kez MTV tahsilatıyla.

Elinde aracı olanlar bu yıl sonuna kadar 4 adet MTV ödemekle de kurtulamayacak. Tüketeceği akaryakıt ürünlerindeki artışlar daha da can yakacak.

Bu gece (9 Temmuz) yarısından geçerli akaryakıt ürünlerine yüzde 2 artırılan KDV gelecek. Bu da benzinde litre başına 40 kuruş, motorinde ise litre başına 38 kuruş, LPG'de ise 15 kuruş KDV farkı zammı demek.

Araç sahipleri bununla kurtulmayacak.

Akaryakıt ürünlerine ayrıca 14,82 ÜFE farkı olarak ÖTV yansıtılacak. Bu ise TBMM’de görüşülen torba kanunun kabulü sonrası yansıyacak.

Hadi onu da söyleyeyim şimdiden…

Benzine ayrıca 36 kuruş ÖTV, motorine ise 31 kuruş ÖTV yansıyacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com