15 Temmuz 2023

Ek MTV’yi ödemeyenin araç muayenesi yapılmayacak

Ek MTV zamanınfa ödenmezse taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri, fenni muayeneleri yapılamayacak.

Ek vergiler getiren 7456 sayılı kanun yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne de getirilen ek vergiler yürürlüğe girdi. Düzenleme kapsamında ocak ve temmuz aylarında normal MTV ödemeleri iki taksit halinde ödenirken, ek MTV’lerin ilk taktisi ağustos ayı sonuna kadar, ikinci taksiti ekim ayı sonuna kadar ödenecek.

Buna göre,15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile bugün sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar ek MTV ödeyecek.

Sadece MTV kapsamında olmadığı için deniz taşıtları (uzunluğuna bakılmaksızın tekneler yatlar, kotralar ) ile 01.01.2024 tarihinden itibaren ilk defa kayıt ve tescil edilecek araçlar ek MTV’ ye tabi tutulmayacak.

Kanuna göre ek MTV bir defaya mahsus olacak ve ödenecek vergi tutarı 2023 yılı için tahakkuk ettirilen veya ettirilecek MTV tutarını geçmeyecek. Aynen normal MTV’lerin ödenmesinde olduğu gibi vergi daireleri, bankalar ve kredi kartları ile de ek MTV ödemesi yapılabilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlara ilişkin de ek MTV’si ise bu taşıtların MTV tutarları ile birlikte peşin olarak ödenecek.

Ek MTV vadesinde ödenmezse, vadesinden ödeme tarihine kadar geçen her ay ve kesri için gecikme zammı tahsil edilecek. Ayrıca ek MTV ödenmeden; taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri, fenni muayeneleri yapılamayacak. Uçuşa elverişli belgesi verilemeyecek. Trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com