20 Temmuz 2023

Merkez de kafalar karışık, vergi artışlarından endişeli…



Merkez Bankası'nda kafalar karışık. Bir yandan bütçe dengesini sağlamak için getirilen vergi artışlarından endişeliler, bir yandan da enflasyonu yüzde 5'e çekmek için parasal sıkılaştırma kararlılığında olacaklarını söylüyorlar. Peki bu nasıl olacak?

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Ancak kararda geçtiğimiz hafta KDV ve maktu ÖTV’nin artırılmasının endişesinin yer aldığı görüldü.

Karar metninde, göstergelere bakıldığında yakın dönemde enflasyonun ana yükseliş eğiliminin süreceğine işaret edildi. Bunun nedenlerinin başında da yurtiçi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonu olduğuna işaret edildi.

İşte MB’nin önüne geçemediği durum burada ortaya çıkıyor. Çünkü ekonomide yaratılan bozulma nedeniyle yetersiz olsa da memur ve emeklilere kaçınılmaz olarak bir ücret artışı yapıldı. Bu artış piyasalarda ürünlerin fiyatlarının hemen artmasına yol açtı.

Öte yandan ise seçimler nedeniyle har vurup harman savrulmasından kaynaklı bozulan bütçeyi toparlamak için de vergilerin artırılması kararları vardı. Bu da MB’yi işin içinden çıkılmaz durumu anlatmak zorunda bıraktı.

Bilindiği gibi, TBMM’de kabul edilen bir Kanun Teklifi ile genel KDV yüzde 2 artırıldı. Yanı sıra, ÖTV’nin de maktu tutarı şimdilik akaryakıt ürünlerinde 4-5 lira civarlarında artırıldı. 

İşte MB karar metninde “Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir” ifadeleri ile bu artışların da enflasyonu tetikleyeceğine işaret etti.

Öte yandan metinde “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” ifadeleri de dikkat çekiyor.

Bütçe denkliğinin sağlanması için önümüzdeki dönemde de yeni vergilerin kaçınılmaz olacağı için “MB’nin ‘parasal sıkılaştırma’ yapmasına ne kadar müsaade edilecek” sorusu ortaya çıkıyor. Bu da kafalarda soru işareti olarak kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com