07 Temmuz 2023

Ücretleri şimdiden erittiler bile...

İktidarın sabit gelirli kesimlere yapması gerekenden çok daha az oranda zam yaptığı tartışmaları sürerken, son gelen vergisel zamlar nedeniyle bu kesimlerin ücretleri şimdiden erimeye başladı.

Mesela 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan ve asgari ücretin 3 katı bir maaşla çalışan kişi, emekli olduğunda bugün 8 bin 500-9 bin lira maaş alacak hale getirildi. 3600 gün asgari ücretle çalışmışsa bu kişi ise 7 bin 500 lira alıyor.

Varsayalım ki; en düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıktı. Bugün 14 milyon civarında emeklinin 9 milyonu 7 bin 500 liraya tamamlanan emekli aylığı alıyor hale getirilmiş durumda. 

En düşük emekli aylığı 10 bin lira olduğunda emekli maaşı alan yaklaşık 11 milyon kişinin 10 bin liraya tamamlanan bir emekli aylığı alması sağlanacak.

Dolayısıyla çalışanların büyük bir kısmı en alttaki asgari ücreti aldığı için emekli olduğunuzda devletin belirlediği 10 bin lira emekli aylığı almış olacaksınız.

Ülkede nasıl bir yoksulluğun olduğunu bu durumdan daha iyi izah eden bir matematik var mı?

Yoksa, ülkedeki yoksulluğun matematiksel hesabını yapmanın, ülkenin çoğunun hem bilmediği, hem de işine gelmediği bir durum olarak mı yorumlasak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com