05 Temmuz 2023

Temmuz akaryakıtta zam ayı oldu

Merkez Bankası'nın politika faizini artırma kararı sonrası döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle temmuz, akaryakıtta zam ayına dönüştü.

Böylece kurlardaki yükselişin de başlamasıyla temmuzun ilk haftasından itibaren önce benzine 2.11 lira gelen artışın ardından bu gece yarısı (5 temmuz çarşamba) motorine de 87 kuruş civarında zam olacağı hesap edildi.

Temmuz ayında sadece yurtdışı ürün fiyatlarındaki gerileme nedeniyle LPG/Otogaz'da 65 kuruşluk bir indirim de bu gece (5 temmuz çarşamba) olacak. Ancak bugün olacak indirim öncesinde geçen hafta LPG'ye 66 kuruşluk zam yapılmıştı.

Zamlar ve oranlarını belirttiğimiz haberler şöyle:

5 Temmuz: MB, akaryakıt zamlarının önünü açtı

Kurların artmasına yol açan karar alan Merkez Bankası, akaryakıt zamlarının önünü açtı. Merkez Bankası’nın 22 Haziran tarihindeki PPK toplantısında politika faizini 15’e çıkarmasının ardından döviz kurlarındaki hareketlilik, akaryakıt ürünlerin zam olarak yansımasını sürdürüyor.

Bu kapsamda önceki gün benzine 2 lira 11 kuruş tutarında gelen zammın ardından şimdi de bu gece yarısı (Çarşamba) yürürlüğe girecek şekilde motorinde zam bekleniyor.

Motorin fiyatlarına gelecek artışın 87 kuruş civarında olması bekleniyor.

Artışın bu seviyelerde oluşması halinde motorin fiyatları İstanbul’da 24.77 liraya, Ankara’da 25.27 liraya, İzmir’de 25.42 liraya yükselecek

2 Temmuz: LPG'ye 10 gün önce zam oldu, şimdi indirim var

LPG/Otogazda ürün fiyatı kaynaklı indirim bekleniyor. İndirim bu gece (5 temmuz çarşamba) yarısı uygulanacak ve 65 kuruş civarı olabileceği hesap ediliyor.

Eğer Salı gece yarısı uygulamaya girerse indirim rakamı 50-55 kuruş civarı olabileceği öngörülüyor.

Hatırlarsanız, 23 Haziran 2023 tarihli Bkz: Merkez'in kararı LPG'de zamma dönüştü başlıklı yazımızda LPG'ye zam olacağına dikkat çekmiş, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 22 Haziran tarihindeki toplantısında 650 baz puanlık düşük faiz artışı ile politika faizi % 15’e çıkarılması, akaryakıt ürünlerinden LPG/Otogaz’a yaramadı. PPK Kararının ‘kademeli faiz artışı’ olarak yorumlanması üzerine dolar 25 TL’ye, Euro’da 27 TL’ye yükseldi. Kurlardaki bu yükseliş ise LPG ürününde 66 kuruşluk zammın kapısını araladı" notu düşmüştük.

Şimdi ürün fiyatlarındaki gerileme nedeniyle LPG/Otogaz'da 55-70 kuruş arası indirim bekleniyor. Eğer indirim salı gece yarısı uygulamaya alınırsa, indirim tutarı 50-55 kuruş civarında hesap ediliyor. Ancak, bu gece (Pazartesi) yarısı uygulamaya alınırsa, indirim oranı 70 kuruşa kadar çıkabilecek

1 Temmuz: Benzin 30 TL'ye dayanacak, depoları doldurun

Bu gece yarısından önce benzin ürünü kullanıcılarının depolarını doldurmasında fayda var. "Merkez Bankası döviz topluyor, yakıt zamlanacak" demiştik geçtiğimiz hafta.

MB'nin rezervlerini güçlendirmek amaçlı piyasadan döviz toplaması, akaryakıta okkalı zammı getirdi.

Kurları yükselten bu hamle bu gece (Pazartesi) yarısı benzini 2 lira 11 kuruş zamlandıracak. Böylece benzin ürününün litre fiyatı 30 TL'ye dayanacak.

Buna göre zammın ardından İstanbul'da benzin 26.16 liraya, Ankara'da 26.59 liraya, İzmir'de 26.63 liraya çıkacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com