07 Ekim 2023

Şimşek’in çalışma ekibi onaylandı

 

Atamalarda dikkat çeken iki önemli isim bulunuyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda (HMB) Bakan Mehmet Şimşek’in kendi çalışma ekibini kurmak istediğini ve bu konuda ilk adımı attığını yazmıştık. Bu kapsamda bakanlık içerisinde bazı birimlere atamaların vekaleten yapıldığını yazmıştık. Önümüzdeki günlerde bir dizi yeni atamanın olacağını, bu arada vekaleten yapılan atamaların da asalete döneceği dile getirmiştik.

Merak eden değerli okurlar için bu konudaki önceki iki yazımızın linki burada:

https://cemilcahitsaracoglu.blogspot.com/2023/09/mehmet-simsek-ekibini-kuruyor.html

https://cemilcahitsaracoglu.blogspot.com/2023/09/atamalarda-ozel-sektor-tartsmas.html

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de Bakan Şimşek’in daha önceki Maliye Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı deneyimli kişilerin ataması Cumhurbaşkanınca onaylandı.

Atamalarda dikkat çeken iki önemli isim bulunuyor. Bunlardan ilki kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan ya da kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının ana statüde belirtilmiş olan mal ve hizmet ihtiyaçlarının tedarik ve dağıtımını bu kurumlar adına temin etmekle görevli Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü’ne eski başhesap uzmanı Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığı ve Kamu İhale Kurumu 2. Başkanlığı sonrası emekliliğini isteyerek ayrılan ve Yeminli Mali Müşavirlik ofisi açan Şinasi Candan’ın bu göreve getirilmesi oldu.

Bakan Şimşek, daha önceki bakanlığı döneminde Candan ile birlikte çalışmıştı. Candan’ın Maliye Bakanlığı’ndaki çalışmaları konusunda başarılı bulunduğu biliniyordu. Şimşek’in yeniden Candan ile çalışmak istediği kulağımıza geliyordu.

İkinci dikkat çeken isim ise Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na (VDK) geldi. Yine Maliye Bakanlığı’nda gelirler kontrolörü olarak çalışan, bir dönem vergi denetim kurulu başkan yardımcılığı da yaptıktan sonra kamu görevinden istifa ederek ayrılan Muhsin Atçı da yeniden kamu görevine çağrılarak ataması yapıldı.

Söz konusu atamalar Cumhurbaşkanlığına sunulduktan bir süre sonra ise bakanlıkta bazı serzenişler olduğu kulislerde konuşuluyordu. Bakanlıkta görev yapmış, emekli olup ya da istifa edip ayrılan kişilerin yeniden HMB’nin ilgili birimlerine yönetici olarak davet edilmeleri konusunda bakanlık bürokratlarınca Cumhurbaşkanlığı tarafına “HMB’da bürokrat mı kalmadı da; burada daha önce görev yapıp gidenler yeniden göreve çağrılıyor” lafları vardı.

Cumhurbaşkanlığı makamının, ataması yapılacak kişilerin geçmişteki başarılı çalışmalarına bakılarak ‘gerekirse yeniden kamu görevine çağrılabileceklerini’ göstermesi açısından bugün yapılan atamaların önemli bir gösterge olduğunu da belirtelim.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı olan Şimşek ile ilgili en çok, ‘ekibini kurmasına müsaade edilmiyor’ şeklinde ortaya atılan iddialar da artık ortadan kalkmış oldu.

Çünkü Bakan Şimşek’in geleceği daha geçtiğimiz mayıs ayında konuşulurken, yurt içi ekonomi bürokrasisinde kendi uhdesindeki birimlere yapacağı atamaların önünün kesildiği belirlenmişti.

Bu çerçevede 9 Haziran tarihli Resmi Gazete'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı'na Merkez Bankası Başkanlığı görevini yapan Şahap Kavcıoğlu'nun atanması dikkat çekmişti.

Ancak sonradan asıl operasyonun BDDK'da önceden başladığı belirlenmişti.

Şimşek'in isminin geçtiği mayıs ayında BDDK'da daha önce boşalmış bulunan 3 kurul üyeliğine 3 Mayıs 2023 tarihinde alel acele atama yapılmıştı. 7 üyeli BDDK'da boşalan 3 üyeliğe rağmen karar alınması için çoğunluk olmasına karşın Bakan Şimşek'in yönetimini üstlendikten sonra ekonomi birimlerine kendisinin atama yapmasına fırsat vermemek için hızlıca Ahmet Aksu, Süleyman Çelik ve Mehmet Ertürkmen'in atamasının yapılması kafalarda soru işareti yaratmıştı.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan atamalarla, o tarihten bu yana Şimşek’in kendi ekibini kuramadığı şeklinde iddialar da tamamen boşa çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereği üst düzey görevlerdeki kişilerin cumhurbaşkanlığınca yeniden atanması kapsamında Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ve hazine tarafındaki üst düzey atamalar ile diğer kamu görevlendirmelerinin bir kısmının ataması da yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com