08 Eylül 2023

Mehmet Şimşek ekibini kuruyor



Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bugün önemli değişiklerin adımı atıldı. Mehmet Şimşek ile daha önceki Maliye Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı deneyimli kişilerin ağırlığının olduğu yeni atamalar yapılmaya başladı.

Bu kapsamda Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na Gelir İdaresi Başkanlığı’nda (GİB) Daire Başkanı da olan Kaan Kasım’ın vekaleten ataması yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analiz Genel Müdürlüğü’ne yine GİB’de Grup Başkanı olan Nuray Serdaroğlu Erbil’in vekaleten atandığı öğrenildi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu’na da (MASAK) Gelirler Kontrolörü olan vergi başmüfettişliği yapan Hasan Kaymak vekaleten atandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’ne ise muhasebat kontrolörü orijinli başmüfettiş Nazmi Zarifi Gürkan vekaleten atandı.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına da (VDK) istifa ederek ayrılan bir dönem vergi denetim kuruluna başkan yardımcılığı yapan gelirler kontrolörü orijinli Muhsin Atçı’nın yeniden çağrılarak görev verilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

Benzen bir durumun da Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü’nde olmasının beklendiği konuşuluyor. DMO’ya da geçmişte Bakan Şimşek’le çalışırken başarılı işlere imza atan bir atamanın yapılacağı dile getiriliyor.

Yine Milli Piyango Gneel Müdürlüğü'ne de az bir süre DMO genel müdür yardımcılığı yapan muhasebat kontorolörü Ekrem Candan'ın vekaleten atandığı öğrenildi.  

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Mehmet Şimşek ile ilgili en çok, ‘ekibini kurmasına müsaade edilmiyor’ şeklinde iddialar ortaya atılmıştı. Bu kapsamda ekonomi yönetiminin teslim edileceği, ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasına kesin gözüyle bakılırken bir anda, Hazine ve Maliye Bakanı olmuştu.

Şimşek'in isteği üzerine Merkez Bankası'nın başına ABD'den getirilen Hafize Gaye Erkan'ın ataması 9 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Ancak, geleceği daha mayıs ayında konuşulan Mehmet Simsek'in yurt içi ekonomi bürokrasisinde yapacağı atamalarda önünün kesildiği ortaya çıkmıştı.

Bu çerçevede 9 Haziran tarihli Resmi Gazete'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı'na Merkez Bankası Başkanlığı görevini yapan Şahap Kavcıoğlu'nun atanması dikkat çekerken, asıl operasyonun BDDK'da önceden başladığı belirlenmişti.

Şimşek'in isminin geçtiği mayıs ayında BDDK'da daha önce boşalmış bulunan 3 kurul üyeliğine 3 mayıs tarihinde alel acele atama yapılmıştı. Çünkü 7 üyeli BDDK'da boşalan 3 üyeliğe rağmen karar alınması için çoğunluk vardı. Buna rağmen Mehmet Şimşek'in yönetimini üstlendikten sonra ekonomi birimlerine kendisinin atama yapmasına fırsat vermemek için hızlıca Ahmet Aksu, Süleyman Çelik ve Mehmet Ertürkmen'in atamasının yapılması kafalarda soru işareti yaratmıştı.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda başlayan atamalarla o tarihten bu yana Şimşek’in kendi ekibini kuramadığı şeklinde iddialar da boşa çıktı.

3 yorum:

  1. Bunlar göstermelik vekâletten atamalar. GİB, ve VDK’da değişiklik yok. Verginin tabana değil tavana yayılması için hiçbir çakışma yok. Adil bir vergileme ve şeffaf bir denetim yok.

    YanıtlaSil
  2. Aynı isimler dönüp dolaşıp tekrar aynı koltuklara veya eşdeğeri veya üst koltuğa oturtuluyor. Bu isimlerin önceki dönemde ne başarıları vardı ki tekrar tekrar getiriliyor.
    İş yapacak, hizmet ehli isimler lazım koltuk sevdalısı isimler değil. Maliyede vergi sisteminde bir karış ilerleme yok gerileme var 20 senedir.

    YanıtlaSil
  3. 2 sene önce bütçe komisyonunda maliye kökenli chp vekili, eski sistemi tekrar kuralım, biz arkadaşlar fedakarlık yapmaya hazırız. Özel sektörden arkadaşlar gelip çevirir burasını, bu fedakarlığı yaparız minvalinde birşeyler gevelemişti. (Eski sistemin bşr başarısı varmış gibi) şimdi de tam olarak yapılan bu..

    YanıtlaSil

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com