12 Mart 2021

Yeni başkanlıklar ve kurullar geliyor



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın merakla beklenen ekonomik reform paketine ilişkin değerlendirmelerinde pandemi dolayısıyla sıkışık duruma gelen piyasaları ve girişimcileri rahatlatacak adımlar sıralandı. 
Yeni ekonomik reform paketinde ayrıca, yeni başkanlık ve kurulların kurulacak olması dikkat çekti. Bu kapsamda Yazılım ve Donanım Endüstrisi Başkanlığı ve Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulacak. Yine Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı bünyesinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Finansal İstikrar Kurulu yeni dönemde karşımıza çıkacak.

Önümüzdeki dönem yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ağırlıklı bir ekonomik reform paketi çalışması içerisinde olacaklarını anlatan Erdoğan, öncelikle basit usulde vergi mükellefi olan terzi, marangoz, kuaför, kunduracı gibi kesimlerin beyanname vermeyeceklerini ve gelir vergisi mükellefiyetlerinin sona ereceğini söyledi.

Plakada zengin vergide fakir kesim

Burada dikkat çeken ise plaka fiyatı İstanbul’da 2 milyon liradan başlayan, Ankara’da 1,5 milyon liradan başlayan ticari taksicilerin de basit usulde vergi mükellefi olmaları. Dolayısıyla plaka zengini bu kesimlerin hiçbir vergi vermeyecekleri bir durum ortaya çıkacak.

Taşıt ve ağırlama giderleri kısılacak

Yine tasarruf tedbirlerinde de kamunun taşıt alımı gibi birçok kesiminde rahatsızlık yaratan uygulamalarına çeki düzen verilmesi bekleniyor. Bu kapsamda da taşıt alımı, kiralama ve kamudaki temsil ağırlamalara ciddi bir sınırlama getirilecek.

Dönerler merkezi bütçeye

Ayrıca, hastaneler ve üniversiteler gibi kurumların kontrolünde olan döner sermayelerin merkezi bütçe kapsamına alınması da tasarruf tedbirleri kapsamında planlanıyor.

Kamudaki tasarruflardan yerel yönetimler de payına düşeni alacak. Yerel yönetimlerin harcamalarına da sınırlama gelecek. Bu kapsamda yerel yönetimlerin harcamalarından kalanların hızla merkezi bütçeye aktarılması sağlanacak.

Kamu harcamalarının da kamuoyu ile paylaşımı konusunda 3 ayda bir kamu maliyesinin şeffaflık adına açıklanması öngörülüyor.

TL borçluluğu artırılacak

TL’ye yönelerek borç stokunda yabancı paranın payının azaltılması planlanıyor. Ancak, birçok alanda üretimde hammadde ara malı gibi girdilerin döviz ile yaşandığı bir süreçte bunun nasıl olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Vergi incelemelerinde süre kısalacak

Vergi cezalarında uzlaşmanın kapsamının genişletileceği, elektronik tebligat, inceleme, tutanak, raporlamaların geliştirileceği belirtilirken, 5 yıl olan inceleme sürelerinin en azından yatırımcıların işlerini rahat yapabilmeleri için 3 yılla sınırlandırılması beklentisine cevap verilip verilmeyeceği beklentisi bulunuyor.

Özel hastanelerde uygulanan kamu özel işbirliği (KOİ) uygulamalarının daha da geliştirilmesi pakette yer alıyor.

19 milyon ton israfın önüne geçilecek

Tarım ürünlerinde yılda 19 milyon ton israfın önüne geçilmesi hedeflenirken, turizm başta olmak üzere hizmet sektöründeki israfın yılda 4 ton olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımda erken uyarı sisteminin kurulacağını kaydetti.

Hal Yasası 3’üncü kez

Yıllardır adı duyulan ancak hiçbir gelişme kaydetmeyen ‘Hal Yasası’ da yeniden gündeme gelecek. Tarımsal ürünlerin sağlıklı fiyatlarla tüketiciye kavuşturulması amacıyla planlanan hal düzenlemelerinin AK Partinin 3’üncü girişimi olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yine sözleşmeli tarım mekanizmalarının da bu kapsamda bir türlü hayata geçirilemediği biliniyor.

152 milyar liralık kredi sorunlu

Bankacılık sistemi güçlü olsa da sorunlu kredilerle ilgili bir dizi adım atılacak. Kredisini ödeme kabiliyeti olan şirketlerin doğru yönlendirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda operasyonel yeniden yapılandırma ve firma rehabilitasyon sistemi geliştirilecek. Sorunlu krediler için girişim sermayesi altyapısı kurulacak. Ayrıca sorunlu kredilerle ilgili damga, harç ve kaynak kullanım kesintisi vergisi kalkacak. Bu arada, BDDK verilerine göre Ocak 2021 itibariyle sorunlu geri ödemesinde sıkıntı olan kredilerin tutarı 152 milyar lirayı geçiyor

Eski işçi için de destek gelecek

Mikro ve küçük ölçekli işletmelere ilave istihdam finansman desteği getirilecek. Her yeni istihdam için verilecek olan bu destekten önceki işçisini yeniden alacak işletmeler de yararlanacak. Bu kapsamda 6 ayı geri ödemesiz, 24 ay vadeli 500 bin liraya kadar istihdam finansman desteğini işletmeler alabilecek. Ancak bu desteği en az 5 kişinin istihdam edilmesi halinde alabilecek. Yine istihdam taahhüdünü yerine getiren işletmelere bir kişi başına 12 ay boyunca ödediği ssk primini de kredi faiz bakiyesinden düşmesi sağlanacak.

Yeni kurullar geliyor

Önümüzdeki dönem finansal istikrar komitesi, ekonomik koordinasyon kurulu gibi yeni kurullar oluşturulacak. Ayrıca piyasa gözetim ve denetim kurumu da kurulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com