Seçim kaybedenler neden MKYK’ya girdi
Bakanlar MKYK’da neden yok
AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi yapıldı. Kongrede AKP’nin yeni yönetimi de belirlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek aday olduğu kongrede, partinin Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yönetimlerinde de yer alan isimler dikkat çekti.
Ancak bu isimlerle ilgili de tartışmalar başladı.
2019 yılı Mart seçimlerinde Ankara ve İstanbul başta olmak üzere açık ara kazanılan yerler kaybedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım Ekrem İmamoğlu’na, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki de Mansur Yavaş’a açık ara yenildiler.
Yine İstanbul seçimlerinde görev alan ve seçimlerin AK Parti aleyhine sonuçlanmasını kurduğu cümlelerle sağlayan Ali İhsan Yavuz da, dönemin AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak da seçimi kaybettirenler olmalarına karşın AK Parti MKYK’ya seçildiler.
AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Cem Şahin de MKYK listesinde yer aldı. 2019 Mart seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de AK Parti adayı Menderes Türel de, seçimlerde CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e kaybetmişti. Antalya’da seçimi kaybeden Menderes Türel de MKYK’da yer buldu. Yine 2019 Mart seçimlerinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Yılmaz Büyükerşen’e kaybeden Burhan Sakallı da, MKYK’da yerini aldı.
2019 Mart seçimlerinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Osman Gürün’e kaybeden Mehmet Nil Hıdır da MKYK’ya alınan isim oldu.
Şaşkınlık da burada başladı.
AK Parti’yi izledikleri strateji nedeniyle kayıplar veren bu kadar siyasetçiyi Erdoğan neden partinin üst yönetimine aldı.
Ödüllendirdi mi?
En çok da bu yönü ile konuşulmaya başlandığını gördük.
Bu durumu nasıl okumak gerektiğini AK Parti içerisinde yıllarca Erdoğan’la birlikte siyaset yapan ‘eskilere’ sorduk.
İşin doğrusu şu!
Erdoğan 2019 yerel seçimlerinde parti içerisinde yaşanan klik çatışmaların da etkisiyle bu adayların seçimlerde izledikleri bireysel ve yerel ekiplerle yaptıkları strateji hataları ile kaybedildiğini biliyordu.
Örneğin İstanbul seçimlerinde Binali Yıldırım’ın seçim ofisinde olan bitenleri, ofise gidilmemesi, destek verilmemesi gibi olan bitenleri yazmaya kalksak, bir kitap olur.
İşte Erdoğan yıllarca kendisiyle birlikte siyaset yapan, kendi dilinden anlayan bu ekibi, 2023 seçimlerine hazırlamak amacıyla yeniden MKYK’ya aldı.
Açıkçası, bu kişilerin Erdoğan’ın çok önemsediği 2023 seçimleri için yapacakları hatalara tahammülünün olmadığını belirtelim.
Siyaseti öğrenecekler
Ak Parti içerisinde uzun yıllar siyaset yapan birkaç dost, yukarıdaki isimlerin uzun zamandır Erdoğan ile birlikte siyaset yapan kişiler olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın bundan önce de MKYK toplantılarında parti olarak nasıl davranılması gerektiğinden yola çıkarak, MKYK üyelerine bir nevi ‘siyaseti, siyaset dilini öğrettiğini’ ifade ettiler.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dile getirdiği ciddi bir metal yorgunluğa olduğunu hatırlatan ‘eski dostlar’, “aynı kadroların rutine dönmüş olan siyaset yaklaşımlarının da 2019 seçimlerinde kendisini gösterdiği” tespitini yaptılar.
Dolayısıyla yukarıda 2019 yerel seçimlerinden dolayı ‘kaybedenler kulübü üyesi’ olarak nitelendirilen kişilerin MKYK’ye girmeleri öyle söylendiği gibi ödüllendirildiklerinden olmadığını belirten bu dostlar, ‘açıkçası, gelin AK Parti nasıl siyaset yapıyordu’, diye ‘siyasetin nasıl yapılacağını öğretmek amacıyla MKYK’ya aldı’ diyorlar.
Bakanlar neden yer almadı?
MKYK isimleri ile ilgili dikkat çeken bir diğer şaşırtıcı durum da bakanların listelerde olmamasıydı.
Bunun nedeninin ise Cumhurbaşkanı’nın önümüzdeki yeni dönemde bakanları partinin içişine karıştırmama kararından dolayı listelere almadığı söyleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
cemilcahitsaracoglu.blogspot.com