22 Haziran 2023

Özel kalemden bakan yardımcılıklarına atamalar ‘Gölge kabine’ olarak yorumlandı

Resmi Gazete’nin 22 Haziran 2023 tarihli sayısında bakan yardımcılıklarına atamalar yapıldı. Ancak atamalar incelendiğinde kritik bakanlıklara yapılan atamaların bir çoğundaki kişilerin eski özel kalem müdürleri (ÖKM) olması dikkat çekti. 

Atanan kişilerin ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlıklarının yanı sıra, İmam Hatip Lisesi kökenli kişilerin tercih edilmiş oldukları da gözlendi. Bu durum ise kulislerde “özel kalemlerden ‘gölge kabine’ oluşturuldu” yorumlarına dönüştü.

Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atanan Batuhan Mumcu eski ÖKM olarak görev yapıyordu. Yine Aile ve Sosyal Hizmetler bakan yardımcılığına getirilen Zafer Tarikdaroğlu da eski ÖKM idi. Hazine Maliye Bakanlığı’na yapılan atamalarda Zekeriya Kaya ismi Mehmet Şimşek’in daha önceki bakanlığında özel kalem müdürü olarak görev yaptığı bir isimdi.

Yine atamalarda Cumhurbaşkanlığı ÖKM’nin etkisi de hissediliyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı bakan yardımcılığına getirilen Ahmet Bağcı, Sağlık Bakanlığı’na getirilen Huzeyfe Yılmaz’ın eski Ankara İHL kökenli kişiler oldukları biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlıkları bilinen atamalara gelince, İçişleri Bakanlığı’na TBMM AKP eski Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın, eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam’ın ve eski Diyarbakır Valisi ve Belediye kayyumu Münir Karaloğlu’nun ataması gösteriliyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Erdoğan’ın doğrudan ‘gözdesi’ olan ve kamuoyunda ‘diploma’ konusunda kolaj yaptığı iddia edilen eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın ataması ortaya atılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yine Erdoğan ailesine yakınlığı bilinen Abdullah Tancan’ın ve Ahmet Berat Çonkar’ın getirilmesi de bu kapsamda değerlendiriliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Leman Yenigün ve Sevim Sayim Madak’ın isimlerinin de Erdoğan’a yakınlıkları ile konuşulması dikkat çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan İsmail İlhan Hatipoğlu, gelirler kontrolörü kökenli Bütçe Genel Müdürlüğü yapmış ve bakan Mehmet Şimşek’in Londra’da ev arkadaşı olmasıyla biliniyor.

Osman Çelik ise 2018 yılında Hazine Müsteşarlığı KAF Genel Müdürlüğü döneminde Hazine’nin ROT ihalelerine katılan firmaya ilave 3 puan vermesiyle Yeni Şafak Gazetesi’nde tartışılan isim olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com