26 Haziran 2023

'Rüzgar ihracı'nı sevdik

Küresel ekonominin düzelmesi ve kredi musluklarının açılmasıyla 2025 yıl sonuna doğru yenilenebilir enerji yatırımının artacağı dile getiriliyor.

4T Platformu Başkanı ve enerji uzmanı Ali Rıza Öner, yenilenebilir enerji sistemleri ihracatına ağırlık veren Türk yatırımcısının rüzgar türbini ve ekipman üretimi de dahil 25 bin kişiyi aşan istihdam sağladığına dikkat çekti.

Sektörün yüzde 80’ini ihraç edecek şekilde 1.5 milyar euro’nun üzerinde bir sanayi üretimine ulaştığını kaydetti. Öner, Türk yatırımcısının ağırlıklı olarak Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’ye ihracat yaptığını söyledi.

Bu ülkelerde yenilenebilir enerji tarifelerinin cazip olduğunu dile getiren Öner, “İlgili ülkede bağlantılarının olması ve her şeyden önemlisi lokal de ucuz kredi buluyor olmaları. Bundan sonraki süreçte ABD ve Afrika ülkelerinde daha fazla Türk yatırımcı göreceğimizi düşünüyorum” değerlendirmesi yaptı.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) kendini yenileyerek daha da iyi hale geldiğini ifade eden Öner, fiyatlama yapılırken ilk yatırım maliyetleri göze alınarak teşvik fiyatlarının ona göre düzenlendiğini söyledi. Ayrıca, kredi veren kuruluşların istekleri ve beklentilerinin de göz önüne alındığını kaydeden Öner, teşvik sürelerinin de işletme maliyetleri göz önüne alınarak bazılarına daha uzun süreli teşvik süresi tanındığını kaydetti.

Yenilenebilir enerji yerli yatırımcı için tekrar cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Öner, bu kapsamda coğrafi koşullarda göz önüne alınarak YEKDEM’e yeni kaynak türlerinin eklendiğini söyledi. Üç tarafı denizlerle çevrili, Türkiye’de dolayısıyla dalga ve akıntı kaynaklarından da elektrik üretilebileceğini dile getiren Öner, “Ayrıca, Marmara, Ege kısmen Karadeniz kıyılarında da deniz üzerine rüzgar santralleri kurulabilecek” değerlendirmesi yaptı.

Doğa için çöpten enerji üretimi desteklenmeli

Türkiye'nin 13 şehrinde katı atık bertaraf işi ITC'nin de İş Geliştirme Direktörü olan Ali Rıza Öner, çöpün çevresel bir sorun olduğunu belirterek, doğaya olan zararlarının en aza indirgenmesinin, mümkünse yok edilmesinin önemini vurguladı. Çöpten enerji işinin desteklenmesinin bu nedenle önemli olduğunu belirten Öner şunları söyledi:

“Bir de karbon ayak izi konusu var. Çöp haricinde diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının karbon ayak izi faydası kağıt üzerinde var. Yani fosil yakıttan üretilen elektrik ‘yenilenebilir enerji (rüzgar, güneş, HES vb) kaynaklarından üretilirse’ karşılığı. Ancak çöpte durum farklı. Biogaz (metan gazı), biogaz motorunda yakılarak elektrik üretiliyor, egzozundan ise karbondioksit çıkıyor. Metan gazı karbondioksite göre 24 kat daha tehlikeli bir gaz. Yani ozon tabakasına olan olumsuz etkisi çok azaltılmış oluyor, karbon salınımı düşüyor. Bu sebeple bu tür tesislerin yaygınlaşması önemli ve YEKDEM’den faydalanması en azından 10 yıl süre ile fiyatı sabitlemesi bu yatırımların yapılmasının önündeki yatırımcı riskini azaltmış olacak” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com