19 Haziran 2023

Doları 19 TL’ye düşürecek faiz kararı, akaryakıtta 3.5 lira indirim olarak yansır

Para Politikası Kurul toplantısı saat 14:00'te olacak. Akaryakıt fiyatlarını belirleyen MB döviz kuru ise saat 15:30'da baz alınacak.

Politika faizinin 8,5’lere düşürülmesi sonucu bankaların elinde biriken 2 trilyon lirayı bulan düşük faizli tahvil/bono riski artırıyor. Bu nedenle bütün gözlerin çevrildiği 22 Haziran tarihindeki MB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında hızlı bir faiz artırımı olursa, bankaları zarara uğratması riskini dikkat çekiliyor.

Bankaların zarara uğraması finans piyasasında daha da derinleşecek sorunlara yol açacağı ifade edilirken, faiz artırımı konusunda hızlı hareket edilmeyeceği, kademeli faiz artırım beklentisinin olabileceği konuşuluyor.

Gecikmeli olarak artırılacak faiz sürecinde ise döviz kurunun yükselme ihtimaline vurgu yapılırken, burada ekonomi yönetiminin yeniden swap sistemini devreye alabileceği konuşuluyor.

Bu nedenle de ilk etapta politika faizinde psikolojik eşik olan yüzde 20’in altında olacak şekilde artırılacağına dikkat çekilirken, faiz oranının ilk etapta 10-12 puanlık artabileceği ifade ediliyor.

Politika faizindeki yüzde 18,5-20’lik oranın döviz kurlarını gevşemeye yol açabileceği ifade edilirken, kurun ilk etapta 20 liranın altına getirebileceğine vurgu yapılıyor.

Para Politikası Kurul toplantısı saat 14:00'te olacak. Akaryakıt fiyatlarını belirleyen MB döviz kuru ise saat 15:30'da baz alınacak. Dolayısıyla PPK toplantısının yapılacağı Perşembe günkü kapanış kuru önemli olacak. 

Bu durumun ise akaryakıt ürünleri açısından önemli bir gevşemeyi sağlayacağı ifade ediliyor. Döviz kurlarının 19 liralara gerilemesi ile yapılan hesaplamalarda akaryakıtta 3-3,5 liralık bir indirimin olabileceği belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com