20 Ocak 2021

Oyun sitesi süsü ile silme programı



Kaçak akaryakıt operasyonunun sonuçları netleşti. Yolsuzluk yapılan akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak kadar yüklü olduğu, miktarının ise 20 bin akaryakıt tankerine denk geldiği ifade ediliyor. Kaçakçıların, akaryakıtı silmek için kullandığı programa oyun sitesi süsü verdikleri kaydediliyor.
İstanbul merkezli 50 ilde düzenlenen ve 'Silici' adı verilen operasyonda akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litrelik akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği belirlendi. Şüpheliler devleti 15 milyar TL zarara uğratmakla suçlanıyor.

Akaryakıt sektörüne yönelik kaçak operasyonunun detayları belli oldu. Otomasyon verilerini silen şüphelilerin Konya’da faaliyet gösteren ve birlikte hareket eden iki otomasyon şirketinin sahibi ve çalışanları olduğu belirlendi. Akaryakıtı faturasız satan bayilerin de, akaryakıtın faturasını yüzde 6 komisyon karşılığında şantiye, taş ocağı gibi firmalara sattıkları iddia ediliyor. Şüpheliler 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Otomasyon verisini silen 136 istasyonun mühürlenebileceği belirtiliyor.

Operasyon için geçtiğimiz Ağustos ayında inceleme başladı. 5 ay süren teknik ve fiziki incelemeler sonucu akaryakıt dolum, alış ve satış verilerinin kaydedilip EPDK’ya gönderildiği otomasyon sistemindeki verilerin bazı bayiler tarafından silindiği dile getiriliyor. Akaryakıt kaçakçılarının yakalanması için MASAK, VDK ve GİB gibi ortaklaşa çalıştı. Vergi müfettişlerinin de yer aldığı süreçte, MASAK’ın suç gelirinin boyuna ilişkin incelemeyi tamamlamasının hemen ardından ise operasyon için düğmeye basıldı.

Faturalar yüzde 6 komisyonla satıldığı iddia ediliyor

Silme işlemini yapan şüphelilerin Konya’da faaliyet gösteren ve birlikte hareket eden iki otomasyon şirketinin sahibi ve çalışanları olduğu dile getiriliyor. KOM ekipleri, söz konusu firmaların otomasyon sistemi kurarak, aylık ücret karşılığında anlaşmaya vardığı akaryakıt bayilerinin satış verilerini sildiğini iddia ediliyor. Satış verilerini silen bayiler, sildikleri akaryakıtı faturasız olarak başka bayilerden temin ettiği belirtiliyor.

Akaryakıtı faturasız satan bayilerin de, akaryakıtın faturasını yüzde 6 komisyon karşılığında yakıt tüketim kapasitesi fazla olan şantiye, taş ocağı gibi firmalara sattıkları öne sürüldü. Öte yandan akaryakıtın faturasını komisyon karşılığı satın alan firmaların bu faturayı gider göstererek daha az vergi ödediği, bir de bu satışlara karşılık vergi iadesi aldığı öğrenildi.

Akrabalık bağları olduğu şüphesi var

Dağıtım şirketlerinin ise yasadışı veya sahte fatura ticaretinden elde ettikleri kazanç nedeniyle sözleşme yaptıkları bayilerinin satış verilerini silmesine müdahale etmediği dile getirildi. Akaryakıt istasyon sahipleri arasında, bazı dağıtım şirketlerinin sahipleri ile bağlı bayilerinin sahipleri arasında akrabalık ve suç birlikteliği gibi bağlardan dolayı silme işlemini bayilerle birlikte yaptıkları yönünde bilgiler iddia ediliyor.

136 bayi mühürlenebilir

Şüphelilerin 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceğine dikkat çekiliyor. İlgili suçtan elde ettikleri mal varlıklarına el konulabileceği ifade ediliyor. Ayrıca söz konusu akaryakıt satış verilerini silme işlemi yapan 136 bayinin mühürleneceği ve bir daha akaryakıt sektörüne girişine izin verilmeyeceği dile getiriliyor.

250 olimpik havuz dolacak kadar

Yetkililer, akaryakıt kaçakçılarının, şüpheli işlemleri EPDK ve Maliye’nin fark etmemesi için İstanbul’da farklı bir sunucu kiraladıkları, korsan sunucunun otomasyon verilerini gönderdiği yasal sunucu ile bağlantısının da bulunmadığına dikkat çekiyor. Yolsuzluk yapılan akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak kadar yüklü olduğu, miktarının ise 20 bin akaryakıt tankerine denk geldiği iddia ediliyor.

Oyun sitesi süsü ile aldattılar

Kaçakçıların, akaryakıtı silmek için kullandığı programa oyun sitesi süsü verdikleri kaydediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com