30 Ocak 2021

İletişim vergileri artırıldı, iki bakan yardımcısı gitti



Yeni yılın ilk ayının bittiği günlerde bazı vergilerin oranlarında artışlar yapıldı. Ayrıca bürokrasi arasında yapılmasında önemli gecikme olduğu düşünülen bir dizi atamalar da gerçekleşti.
Buna göre, ülke gündemine 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremden sonra geçici olarak getirilen ancak kalıcı hale dönüşen özel iletişim vergilerinin oranı % 7,5’ten, % 10’a çıkarıldı.

Bu ne anlama geliyor. 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri Kurumuyla görev ve imtiyaz sözleşmesi imzalayan GSM firmalarının her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar dâhil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri yüzde 7,5 oranında özel iletişim vergisine tabi idi.

Şimdi bu oran yüzde 10’a çıkarıldı.

Yani, hani GSM firmalarının faturaların altında ‘devlete ödediğini söylediği’ vergiler var ya, işte o tutarlar yüzde 2,5 daha fazla fatura tutarına yansıtılacak.

Yine aynı düzenleme ile Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri ve kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetinin payı da % 7,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

ÖNEMLİ ATAMALAR

Öte yandan bürokrasi arasında yapılmasında önemli gecikme olduğu düşünülen bir dizi atamalar da gerçekleşti.

Buna göre, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarından Osman Dinçbaş ve Bülent Aksu görevden alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş görevden alınarak yerine Bakan Yardımcısı olarak Cengiz Yavilioğlu atandı.

1970'te Erzurum Çat'ta dünyaya gelen evli ve 3 çocuk babası olan Yavilioğlu, 24.Dönem Ak Parti Erzurum Milletvekilliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yaptı. Doktorasını ise Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde tamamladı. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Arapça biliyor.

Yavilioğlu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Finansman ve Fon Yönetimi Daire Başkanı olarak göreve başladı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, TEDAŞ Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ, Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ ve Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyelikleri ve Başkanlıklarını yaptı.

Güvenlik Bilimleri Fakültesi ve Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. İngiltere’de Regent's Collage Ekonomi Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak bulundu. Yayınlanmış kitapları ve makaleleri bulunuyor.

TMSF BAŞKANLIĞINDAN BAKAN YARDIMCILIĞINA

Diğer bakan yardımcısı Bülent Aksu’nun yerine ise aslen Rizeli olan Erzurum’da doğan eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül atandı.

Maliye Müfettişi olan Gül, 1967 senesinde Erzurum’da dünyaya geldi. Üniversiteyi 1988 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümünde bitirdi. Yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi İşletme Muhasebe Finansman Bilim Dalı Vergi Denetiminde Analitik İnceleme Prosedürleri üzerine yapan Şakir Ercan Gül, Marmara Üniversitesi İşletme Muhasebe Finansman Bilim Dalında doktorasına devam etti. Şakir Ercan Gül, 1998-1999 yılları arasında ABD’de (Boston) mesleki çalışma eğitimi aldı. 1988-1989 yılları arasında Halkbank Teftiş Kurulu’nda, 1989-2003 arasında Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda Maliye Müfettişliği yaptı.

2003-2004 yılları arasında İstanbul Defterdarlığında Defterdar Yardımcılığı görevinde bulunan Gül, ardından TMSF İkinci Başkanlığı görevini üstlendi. Gül, 2010 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı’na atandı. 22 Haziran 2012 tarihinde TMSF Başkanlığına yeniden görevlendirildi. Bilimsel dergilerde tarihlerde ekonomi, mali ve idari konularda yayınlanmış makaleleri bulunan Şakir Ercan Gül, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com