10 Ocak 2021

Pandemi müsaade etse, kabine değişecek



Türkiye pandemi nedeniyle ekonomik ve sosyal yönden girdiği türbülanstan bir türlü çıkamadığı için, cumhurbaşkanlığı da atılması gereken adımları öteleyip duruyor.
"Aşıların 3'üncü fazı bitsin beklentisi", sonrasında "gerek yok, toplumu biran önce virüse karşı bağışıklığa kavuşturalım" tartışmaları sürerken siyaseten sıkışıklık da artmaya devam ediyor.

Bunların başında iktidarı önümüzdeki 1,5 yıl sonra yapılacak olan erken seçime götürecek yeni bir kabinenin oluşturulması geliyor.

‘Erken seçim 1,5 yıldan önce yapılamaz’ dememin nedenini bir başka yazıma saklıyorum.

Kabine revizyonu artık gündemde.

Üstelik ABD’nin yeni başkanı Biden’ın Türkiye ile ilgili sekter tavır takınacağı endişelerinin, Trump’ın ‘post modern darbe’ girişimi sonrası ABD’nin kendi içine kapanışı da cumhurbaşkanlığına kabine revizyonu için fırsat verecek.

Kabine değişikliği açıkçası ilk olarak 2020 Kasım ayında gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifalı/affedilme hikayesi esnasında uygulamaya girecekti.

Revizyon ile Albayrak’ın bakanlığının devam etmesi ancak görev yerinin değiştirilmesi planlanıyordu.

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde Strateji Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile olan Merkez Bankası’nın rezervleri ile ilgili tartışmasının ardından, Albayrak’ın aynı gün başka bir mekanda yaptığı bir ‘hamle’, Erdoğan’ı kelimenin tam anlamıyla ‘çileden’ çıkardı.

Ardından İstanbul’a giden Albayrak’a yaptığı hamlenin ağır bir hakaret olduğu lisan-ı münasiple anlatıldı. Cep telefonunu iletişime kapatması da istendi.

Hatırlanacağı üzere 27 saat Albayrak’a ulaşılamadı.

Cep telefonunun kapatılması ile açıkçası, Süleyman Soylu’nun istifasında olduğu gibi ‘af edilsin’ talepçilerinin devreye girmemesi amaçlandı.

Albayrak’ın 27 saat sonra instagram isimli sosyal medya hesabından ‘istifa’ etmesi, onun imajını da kurtaracak formülü içeren kabine revizyonundan vazgeçilmesine yol açtı.

3 YENİ BAKANLIK

2021’e kalan kabine değişikliği ile ilgili kulağımıza gelen ilk bilgilere göre, yeni üç bakanlığın kurulması planlanıyor.

Ayrıca 2018 yılı Temmuz ayında birleştirilmesi kararlaştırılan bakanlıklardan birkaçının yeniden ayrıştırılması da masada…

Bu çerçevede öncelikle önümüzdeki döneme ilişkin sosyal medya başta olmak üzere, değişik mecralarda Türkiye’ye ya da iktidara yönelik saldırılara siyasi bir refleks gösterecek bir formül üzerinde duruluyor.

Atanmış kamu personelinden oluşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının cevap verirken kullandığı rahatsız edici tonlamayı giderecek yeni bir misyonun üstlenileceği belirtiliyor.

Bu kapsamda başkanlığın bakanlık formuna dönüştürülebileceği konuşuluyor.

İkinci yeni bakanlığın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın içinden çıkarılması üzerinde duruluyor.

Karadeniz’de 2020 yılı Ağustos ayında tespit edilen 320 milyar metreküp doğalgaz rezervinden sonra Türkiye’nin bu yöndeki yeni rezerv alanlarının aranması ve sondajına daha ciddi asılacağı ortaya çıktı.

Mevcut bakanlığın nükleer, doğalgaz, LNG/CNG, hidroelektrik, rüzgar, güneş, yenilenebilir kaynaklar gibi birçok alandaki yükünün de hafifletilmesi öngörülüyor.

Bu kapsamda “Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı” ya da “Tabii Kaynaklar Bakanlığı” şeklinde yeni bir bakanlık üzerinde duruluyor. Böylece doğalgaz, LNG/CNG ve petrol aramalarının yanı sıra, son aylarda önemli kazanımlar sağlanan Akdeniz’deki arama ve sondajlama çalışmalarının daha farklı takip edebilmesi planlanıyor.

Biliyorsunuz Türkiye uzun yıllardır doğal gazı ithal ediyor. Bu duruma son vermek ve denizlerdeki enerjiyi ülke ekonomisine katmak için Mavi Vatan'a açılarak Oruç Reis, Yavuz, Barbaros ve Fatih sondaj gemileriyle sismik araştırma ve sondajlara başlandı. Türkiye bulacağı doğal gaz sayesinde artık dışarıya bağımlı olmayacak.

HAZİNE VE MALİYE AYRIŞACAK

Öte yandan Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı olarak birleştirilen iki kurum, iki ayrı bakanlık şeklinde yeniden ayrıştırılacak.

DPT ve Kalkınma Bakanlığı tecrübeli şimdiki Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Maliye’de fazla etkili olamayacağı biliniyor. Bu nedenle Hazine Bakanı olarak görev değişikliğine gidileceği anlatılıyor.

Maliye Bakanlığı kısmına ise bakanlığın kılcal damarlarını iyi bilen Merkez Bankası’nın başında bulunan Naci Ağbal’ın yeniden atanmasının Merkezin rezervlerine kadar sirayet eden mali disiplinin bozulmasının önlenmesi adına kesin gözüyle bakılıyor.

MERKEZE PİYASADAN BANKACI

Merkez Bankası’nın başına yeniden bankacı orijinli piyasadan isim atanması konusunda da bir kararlılık olduğu belirtiliyor.

Hatta İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin Mart ayı sonunda bırakacağı görev sonrası Merkez Bankası’na getirilebileceği kulağımıza geldi.

TOPLUMSAL TEPKİNİN GAZI ALINACAK

Bildiğiniz gibi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da birleştirildi, Tarım ve Orman Bakanlığı oldu.

Ancak, son yıllarda altın aramalarında siyanür kullanımının ormanlar üzerinde yarattığı tahribata toplumda çok ciddi tepki bulunuyor. Bu tepkilerin haklılığının Külliye’de konuşulduğu kulağımıza geliyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönem bu alana yönelik bazı adımların atılmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Yine pandeminin yanı sıra, sonrasında kuraklık ve kıtlık riskinin tehlikelerine dikkat çekilen bazı raporların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğu da dile getiriliyor.

Bu kapsamda gıda konusunun ve ormanların kurtarılmasına yönelik ayrı örgütlenmiş iki bakanlığın yeniden planlandığı kaydediliyor.

KADIN SEÇMEN TEPKİLİ

Kadın istihdamının artırılması ve kadının toplumdaki statüsünün geliştirilmesi amacıyla kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da bu görevi gereğince yerine getiremediğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca Ak Partinin yaptırdığı bazı anketlerde, kadınlara yönelik şiddet haberleri sonrasında kadın seçmenlerde daha radikal söylemlerin oluştuğu vurgulanıyor.

Aile Bakanlığı’nın kadınlara yönelik şiddete yeterli tepkiyi verememesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu bakanlığı birleştirmenin ciddi bir hata olarak nitelendirildiği konuşuluyor.

Bu bakanlıkla ilgili de bir adımın atılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kısmının yeniden ayrıştırılabileceği ifade ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com