18 Ocak 2023

Merkez’in seçimle sınavı

 

Türkiye seçim startını aldı. Gözler ekonomi kurumlarının alacağı kararlara çevrildi. Bunların başında da Merkez Bankası geliyor.


Merkez 19 Ocak’ta 2023 yılının ilk para politikası kurulu (PPK) toplantısını yapacak. Politika faizinde nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Biz de Ankara kulislerine kulak kabartalım dedik.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda cumhur ittifakının mayıs ayı içesinde olmasını dile getirdiği seçim zamanı kadar her ay toplantı yapacak.

Dediğimiz gibi yılın ilk toplantısı 19 Ocak Perşembe günü olurken, daha sonra 23 Şubat, 23 Mart, 27 Nisan’da olacak. Seçim tarihinde sürpriz bir değişiklik olmaz ise seçimin yapılacağı bir de 25 Mayıs tarihinde toplanacak.

Peki söz konusu bu tarihlerde Merkez Bankası politika faizi konusunda nasıl bir strateji izleyecek.

Öyle ya; seçim sınavı da vermiş olacak.

Beklentiler Merkezin yapacağı 19 Ocak tarihinde de tıpkı geçen yılın son toplantısını yaptığı Aralık ayındaki gibi pas geçeceği yönünde.

Politika faizinin pas geçmeler sonucu 9’larda tutma kararının Şubat ayında da süreceği dile getiriliyor.

Ancak, seçimlerin eğer bir değişiklik olmaz da Mayıs ayında yapılması halinde Mart ayından itibaren politika faizinde 50-100 baz aralığında düşürülmesi bekleniyor.

Bu düşüşlerin nisan ayında da yapılacağı ve toplamda 3-3,5 puana yakın bir indirim ile mayıs ayındaki seçimlere Merkez Bankası’nın 6-6,75 aralığında politika faizi ile girilmesinin planlandığı konuşuluyor.

Bu planı asıl takip edecek hamle ise seçimlere yaklaşıldıkça, aralık ayında yüzde 64 olarak açıklanan enflasyonun da ocak, şubat, mart ve nisan aylarında TÜİK marifetiyle takribi oranlarda düşürülmesi olacak.

Böylece seçim mitinglerinde ‘faizleri tek hanelere düşürdük’ söylemi ile birlikte ‘artık faizler yüzde 5’lere yaklaştırdık’ stratejisi de planlanıyor.

Ama bu ekonomik oranlar ve rakamlar sizin markete et almaya gittiğinizde kıymayı 130, kuşbaşını 150 liradan, domatesi 25 liradan, kış meyvesi olmasına karşın portakalı 18 liradan almanıza engel olmayacak.

Bu rakamlar sadece Merkez Bankası’nın seçimlerdeki sınavı, siyasilerin de mitinglerdeki malzemesi olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com