08 Ocak 2023

Borsada ‘yerli yerliyi silkelerken’ şimdi yeni senaryo


Borsada son hafta yaşananlarla ilgili okuyucularımızın dikkatini çekmek amacıyla 17 Kasım tarihinde kaleme aldığımız Borsada herkesin aklındaki sorular) yazımızda ‘yerlinin yerliyi silkeleyebileceğine dikkat çekmiştik. Daha önemlisi borsa endeksinin yükselmesinin büyük oranda çıkmış olan yabancının geri gelmesi için bir fırsat olmayacağına da değinmiştik.

Türkiye’ye geri dönmek için yabancı yatırımcıların seçim sonucuyla beraber seçim sonrasında yapılacakları görmek isteyeceğini dile getirmiştik.

Bu nedenle borsaya dikkat edilmesi uyarı yazımızdan 45 gün sonra bir ‘keriz silkeleme’ yaşandı.

Yılın son haftasında borsada bazı yerli yatırımcıların ‘kar realizasyonu’ gerekçesiyle ile ‘borsanın cazibesine’ kapılan bakkal, manav ve kasap gibi küçük yatırımcıların elindekileri zarara uğrattığını belirtelim.

Son hafta borsada yaşananlar neydi?

Ekonomi çarkında kendi yağında kavrulup giden esnaf kesimi küçük kazançlarını (ki aynı zamanda bu kazançları ile alış-veriş yapacakları ya da çek-senet ödemesi günü gelene kadar) enflasyon karşısında erimemesi için ‘borsada şu hisse çok kazandırıyor’ dedikoduları olan hisselere yönlendirilmişti. Adı geçen hisseler ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) aldığı bazı kararlar sonucu beklenildiği kadar yükselmediği gibi ciddi düşmüştü. Elindeki hisseden enflasyon üzerinde para kazanmayı beklerken, aldığı hisse iyice düşen, ödemesi geldiği için de zorunlu olarak zararına satan bu kesimlerin hayalleri de sona ermişti.

Yeni yıla girilen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘seçimleri biraz öne alabiliriz’ açıklaması da ‘seçim startı verildi’ düşüncesi ile hisseler üzerinde satış baskısı oluşturduğunu belirtelim.

Bundan sonra ne olabilir?

Seçimlerin tarihi borsanın yönü açısından belirleyici olacak diye düşünüyorum.

Ancak tarih konusunda belirsizlik borsanın yönü üzerinde baskı oluşturabilir.

14 Mayıs 2023 mesela Cumhur İttifakı’na yakın cenahtan gelen bir tarih.

6 Nisan 2023 öncesi yapılması beklentisi ise Millet İttifakı’nın açıkladığı bir tarih olarak karşımızda duruyor.

Eğer seçimler Nisan ayının ilk haftası ya da ortası gibi bir tarihe planlanırsa, bugünlerde yaşanan düşüşlerin sürme ihtimali bulunuyor. Çünkü bir yandan da dolar kurunda ufak da olsa kıpırdama başlayacaktır. İşte geçtiğimiz hafta zararlara rağmen kısmen de olsa direnen bazı küçük yatırımcının ‘elimdekini satıp, dolara geçeyim seçim ihtimalinde kur artar zararımın bir kısmını da oradan çıkarırım’ fikrini oluşturabilir. O durumda da endeks, bu küçük yatırımcıların satışları nedeniyle toparlanmayabilir.

Ancak iktidar cephesinin seçimlerin 14 Mayıs 2023’te yapılması kararının oluşması borsadaki dengeleri etkileyebilir.

Bugünden 5 ay gibi bir sürenin oluşundan dolayı endeks yükselebilir. Böyle bir süre ise kayıpların telafisi için bir fırsata dönüşebilir.

İşte bu noktada Ankara kulislerinden kulağımıza gelen yeni bazı dedikoduları da paylaşayım istedim!

Bu çerçevede bana da oldukça ilginç gelen iddialı bir kulis şöyle mesela…

“Seçimlere kadar borsada öyle beklendiği gibi ciddi bir düşüş yaşamayacak. Çünkü bugüne kadar yapılan ‘keriz silkelemeleri’ ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların var oldukları dönemde ‘vur-kaç’ amaçlı oluyordu. Borsada yabancı payı şimdi yüzde 30’lar seviyesinde. Piyasada ağırlıklı yerli yatırımcı bulunuyor. Onlar da borsanın düşmesini istemeyecektir.”

Yabancının vur-kaç yaparak ciddi manipülasyon yaptığı doğru. Hatta yabancı yatırımcılarla işbirliği içerisindeki bazı yerli kesimlerin de ‘fırsat bu fırsat’ diyerek vurguna ortak olduğu biliniyor.

Bu kapsamda kulislere göre; borsada bir kar realizasyonu olabileceği (son hafta endeksteki düşüşün bu olduğuna vurgu yapılıyor) ancak bunun borsa endeksini yerlerde süründürecek oranda olmayacağı için yabancılara da güven gelecek.

Borsadaki bugünkü küçük gerileme ‘keriz silkeleme’ olarak yorumlanamayacağı için ekonomi politikalarına ‘güvensizlik’ nedeniyle gelmeyeceği söylenen yabancıda da güven sorununun ortadan kalkacağı konuşuluyor.

Kulislere göre, “Yabancının kafasında ‘Türkiye’de hava seçimden dolayı karışık ve puslu’ fikri bulunmuyor. Aksine yurtdışı piyasalardaki dalgalanmadan elindeki parayı geçici de olsa yatıracağı piyasalardan birinin ‘Türkiye borsası’ olduğu düşüncesi var. Bu nedenle yerli yatırımcılar borsada sert satışlara yönelmeyeceği için yabancının kafasında ‘Türk şirketlerinin hisselerine bakılabilir’ düşüncesi oluşacaktır” fikri konuşuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com