12 Eylül 2022

Ekonomik sıkıntı eğitimi de vurdu

Ekonomide yaşanılan sıkıntılar, 19 milyon öğrencinin 1,3 milyon eğitimcinin başladığı 2022-2023 eğitim yılını da etkiledi. Öğrenci servis ücretlerine ortalama yüzde 30’lar seviyesinde artış yapılmasına karşın, servis sahiplerinin velilere ayrıca yüzde 30 seviyesinde bir artışla taşıma teklifi yaptığı belirlendi.

Ekonomideki sıkıntı özellikle servis işletmecilerinin motorin fiyatlarının yıl içerisindeki ortalama tutarını 30-35 lira olacağı endişesi ile servis taşıma ücretlerine yapılan yüzde 30’luk artışın yetersiz olduğu görüşünü ortaya çıkardı. Bunun üzerine servis işletmecileri Oda’nın belirlediği fiyatın üzerine de ilave yüzde 30 artış yaptıkları belirtildi.

Bu kapsamda örneğin, Ankara Yukarı Ayrancı’da bulunan bir lisenin 21-25 kilometre olarak en uzak mesafe olan İncek semtine servis taşıma ücreti servisçiler odasının belirdiği fiyat skalasına göre 9 bin lira oldu. Veliler bu ücreti 9 taksitler halinde 1000 lira olarak ödemesi gerekirken, servis işletmecileri yüzde 30’luk ilave bir artış ile aylık tutarı bin 325 lira olarak bildirdi.

Velilerin okullardaki 850 lirayı bulan aylık yemek ücretinin yanı sıra, bin 350 lira olarak istenilen servis ücretlerinde iyice zorlanınca, servislerle anlaşmaların büyük çoğunluğunun yapılmadığı ortaya çıktı.

Birçok okulda geçen yıl 10-15 arasında olan semtlere yönelik servis sayısının bu yıl 6’larda kaldığı belirlendi.

Böylece bir serviste taşınacak öğrenci sayısının düşmesi üzerine servis işletmecilerinin az öğrenci ile taşımanın tutarını artırdıkları gözlendi. Bu kapsamda yukarıda örneği verilen semt fiyatının bin 800 lira olarak velilere teklif edildiği belirlendi.

OKULLARDA KONTENJAN AÇIĞI OLUŞTU

Akaryakıt fiyatlarının ekonomi üzerinde oluşturduğu baskı nedeniyle öğrencilerin sınavla girdikleri okullara kayıt sayısını da etkilediği gözlendi.

MEB’in e-okul bölümünden okul boş kontenjanlarına sınavla girilen Ankara’daki okullar incelendiğinde, birçok okulun kontenjanlarını tamamlayamadığı belirlendi.

Özellikle servis ihtiyacının bulunduğu Ankara Çankaya bölgesindeki okullarda kontenjan eksikliklerinin okullara göre 10-40 arası öğrenci olduğu MEB’in e-okul sayfasında açıklandı.

Öte yandan okul idarecileri servis ücretlerinden kaynaklı yüksek fiyatların öğrencilerin mesafeye göre veliler tarafından taşındığını dile getirdiler. Gazetezebra’ya değerlendirme yapan bazı veliler, ticari taksi ile anlaşmaların da servisler üzerinden taşımada öğrenci sayısının düşmesine yol açtığı ifade ettiler.

Ticari taksi ile 4 öğrencinin Ankara’da taşınmasının günlük 200 lira haftalık 1000 lira olarak anlaşma yapıldığı belirtiliyor. Velilerin ticari taksi ücretini haftalık olarak karşılamaları ile öğrencinin veliye taşıma ücretinin aylık 1000 lira olduğu dile getiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com