07 Eylül 2022

Akaryakıtta naylon fatura kullananlara af mı gelecek?


Bir 8-10 günlük tatil ve akraba ziyaretlerinin ardından Ankara kulislerine kulak kabarttığımızda ‘af, af, af’ sesleriyle irkildik. Ama bu öyle ‘kader mahkumlarına af’ sesleri değildi.

Aksine, ülkenin ekonomik darboğazda olduğu son 4 yılda milyarlarca liralık kazançlarını gizlemek için teknolojiyi de kullanarak türlü hilelerle vergi kaçakçılığı yapanların ‘bize bir son kez daha af getirin’ sesiydi.

Kulisler, fatura kaynaklı akaryakıt kaçakçılığı (naylon fatura kullandığı) yaptığı belirlenen akaryakıt istasyonları ve dağıtıcılarına bir defaya mahsus af getirileceği dedikodusu ile çalkalanıyor.

Akaryakıt kaçakçılığı konusunda Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un koordinasyonunda Enerji, Hazine ve Maliye Bakanlıkları, Vergi Denetim Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gümrük İstihbarattan oluşan komisyon geçen yıl ciddi bir çalışma başlattı.

Önce 2021 yılında vergi usul kanununda (VUK) vergi kaçakçılığı suçları ve cezaları konusunda değişiklik yapıldı. Daha sonra geçtiğimiz nisanda 7394 sayılı Kanun yürürlüğe konuldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu’nca (VDK) sayıları 110’a kadar çıkan dağıtım şirketi içinde bu işlemleri yapan yaklaşık 60 kadar dağıtıcı firma ve onlara bağlı 1600 kadar bayinin fatura kaynaklı akaryakıt işlemleri incelemeye alındı. VDK incelemelerle teknolojiyi de kullanarak türlü hilelerle kalem kalem yapılan vergi kaçakçılığının yöntemlerini belirledi.

2022 Nisan ayında çıkarılan 7394 sayılı düzenleme ile 2021 yılına kadar yapılan milyarlarca liralık kazançlarından vergi kaçırma usulsüzlükler konusuna da nokta konuldu. Bu şirketlerin 2021 yılına kadar yaptıkları usulsüzlükler nedeniyle işyerlerinin de mühürlenmesi sağlandı, ciddi tutarlarda para cezası da getirildi.

250 BAYİNİN LİSANSI İPTAL EDİLDİ

VDK, fatura kaynaklı akaryakıt kaçakçılarının lisanslarının iptal edilmesi yönünde raporları hazırladı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) gönderdi.

Bu şirketlerin bazılarının VDK müfettişlerine ‘bilerek fatura kullandık’ beyanı yaptıkları, büyük kısmının ise ‘bilmeden kullandık’ şeklinde ifadelerinin gerçekçi bulunmadığı dile getiriliyor.

Şimdi bu şirketlerin lisanslarının EPDK tarafından iptal edilmeye başlandığı, şimdiye kadar 250’den fazla bayi lisansının iptal edildiği ve istasyon mühürlendiği dile getiriliyor. Lisans iptali ve işyeri mühürleme işlemlerine ilişkin incelemelere devam edileceği belirtiliyor.

Bu şirketlerin sahiplerinin de boş durmadığı biliniyor. Bir süredir Ankara'da EPDK binası önünde oturma eylemi yaptıkları, hatta polisin bu eylemlere geçtiğimiz Ağustos ayındaki bir müdahalesinde bir kişinin kalp krizi geçirdiği de basında yer aldı. Boş durmuyorlar diyoruz ya; ayrıca bu şirket sahipleri, iktidarın küçük ortağı başta olmak üzere, ana muhalefet partisi ve 6’lı masada yer alan siyasi partilerin tek tek kapısını çaldıkları da kulislerde yankılanıyor.

Talepleri; son defaya mahsus lisanslarının iptalini önleyecek bir ‘af’ olduğu konuşuluyor.

Ancak 2021 yılında vergi usul kanununda değişiklik yapılmasıyla başlatılan ardından 15 Nisan 2022 tarihinde 7394 sayılı düzenleme ile akaryakıtta fatura yöntemiyle kaçakçılığa neşter vurulmasına imkan getirilen bu çabaları heba edecek ‘bir defaya mahsus af’ adımı mı atılacak mı?

Bekleyip göreceğiz.!

VUK’un 359’uncu maddesinde vergi kaçakçılığı suçları ve cezaları a, b, c, ç fıkraları olarak dört grupta düzenleniyor.

VUK’un 359/a maddesinde gizleme (defter ve belgeleri ibraz etmeme), muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme ya da kullanma gibi suçlar için 18 aydan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

359/b maddesinde düzenlenen ve en sık karşılaşılan sahte belge düzenleme veya kullanma gibi suçlar için 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

359/c maddesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, bakanlık ile anlaşması olmadığı halde basmak veya bilerek kullanmak fili için 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor.

Bu 3 fıkrada düzenlenen hapis cezalarının üst limitleri daha önce 3 ve 5 yıl iken 15 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe giren 7394 sayılı Kanun ile 5 ve 8 yıla çıkarıldı.

İlk defa 7318 sayılı Kanunla eklenerek 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlük kazanan ve gerekçesinde ‘kaçak alınan akaryakıtın gizlenmesi’ ve ‘akaryakıt kaynaklı olarak ödenmesi gereken vergilerin ziyaa uğratılması’ amacıyla getirildiği belirtilen 359/ç maddesinde ise ödeme kaydedici cihaz, donanım ve sistemlere müdahale edilmesi ayrı bir suç olarak düzenlendi ve karşılığında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com