08 Kasım 2020

Berat Albayrak’ın istifası….


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son derece güvendiği hatta AK Parti bayrağını teslim edeceğinin dile getirildiği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası 8 Kasım 2020 Pazar akşamı Ankara kulislerine bomba gibi düştü.
Saatlerce doğrulatmaya çalıştık.

Ancak bütün kurumlar ve bürokratlar ‘kaplumbağa’ misali kafalarını içeri gömdü.

Çünkü biz gazeteciler bakan Albayrak’ın instagram’dan yaptığı açıklamaya şüpheli baktık. Nedeni ise instagram hesaplarının ele geçirilmesinin çok kolay olmasıydı.

Ancak geçen hafta MYK toplantısında ciddi tartışmaların olduğunu biliyorduk.

Hatta Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın İstanbul’da yaptığı son basın toplantısında kullandığı ifadelerde Merkez’in rezervlerinin durumu hakkında yorumlara yol açan açıklamaları da MYK’da tartışıldı. Böylece Uysal’ın Cuma günü gece görevden alınmasının kararlaştırıldığı dile getirildi.

Yerine ataması yapılan Naci Ağbal’ın ise tecrübesi, mali disiplin konusundaki tutumunun yanı sıra daha Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı döneminde Başbakan iken Recep Tayyip Erdoğan’ın güvendiği bürokrat olması da atamada önemli etken oldu.

Ağbal’ın Maliye Bakanlığı döneminde de bütçedeki başarılı çalışmaları da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde onun Strateji Bütçe Başkanlığı’na atanmasında da Erdoğan’ın gözde bürokratlarından olduğunu ortaya koyuyordu.

Dolayısıyla Merkez Bankası’na getirilişinde, ‘senin adamın Murat Uysal başarılı olamadı, ben adamımı atıyorum’ bakış açısının MYK toplantısındaki tartışmaların ardından Ankara kulislerinde konuşulduğunu söylemeliyim.

İnstagramın şüpheli oluşunda yine Berat Albayrak’ın istifa açıklamasında yer alan ‘anneme, babama, eşime ve çocuklarıma zaman ayıracağım’ ifadesinin olması da kafa karıştırdı.

Çünkü Berat bey sadece Albayrak’ın ailesinden değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ailesinden. Dolayısıyla o aile de zaman ayırması gereken aile olunca instagramın hacklendiğini düşündük.

Ancak bu satırları yazdığımız ana kadar AK Parti Grup Başkanvekillerinden Mehmet Muş’un twitter hesabından yaptığı ‘Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz’ açıklaması ile istifanın doğru olduğu ortaya çıktı.

Özetle, Bakan Albayrak istifa etti, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tıpkı Süleyman Soylu’nun bir süre önce istifa ettiğini açıklamasının ardından Erdoğan’ın kabul etmediği durumun olabileceği bekleniyordu.

Öte yandan bu istifanın konuşulduğu esnada kabine değişimi konusunda da düğmeye basıldığı da dile getirildi.

Çünkü, Berat Albayrak’ın yine instagram hesabındaki ‘Çok büyük hedeflerle çıktığımız bu yolculukta gerçekleşecek olan bayrak değişimiyle yeni gelecek arkadaşlarımız’ ifadesi de kabine konusunun gerçek olabileceğine işaret etti.

Bu kapsamda önce istifa edenler var mı diye soruşturduğumuzda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adı geldi.

Gerekçe ilginç!

Ocak ayında göreve başlayacak olan yeni ABD Başkanı Joe Biden ile çalışma imkanı olmayan bakanlarda kabine değişimi olacağı idi.

Hazine ve Maliye Bakanı kim olacak peki Berat Albayrak istifası kabul edilirse…

Hep dedikodusu olan Adnan Bali’nin adı geçti…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com