22 Kasım 2020

Berat Albayrak’ı istifaya götüren süreç



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son derece güvendiği hatta AK Parti bayrağını teslim edeceğinin dile getirildiği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 7 Kasım 2020 Pazar günü sosyal medyaya yansıyan istifası Ankara kulislerine bomba gibi düşmüştü.
Biz de dahil, birçok meslektaşımız saatlerce istifa bilgisini doğrulatmaya çalışmıştık. Ancak o gece ve ertesi günü içeren 27 saat boyunca bütün kurumlar ve bürokratlar ‘kaplumbağa’ misali kafalarını içeri gömdü.

İstifanın neden instagram üzerinden yapıldığından tutun da, istifaya götüren sebeplere kadar birçok konu muamma olarak kalmıştı.

Ancak, iki kişinin bildiğinin ‘sır’ olarak kalamayacağı günümüz sosyal ilişki sürecinde, gruplar halinde olaylara şahitlik olunca, ‘sırrın’ saklı kalması da mümkün olmuyor.7 Kasım Pazar günü istifa eden Berat Albayrak’tan 27 saat boyunca bilgi alınamadı. Çünkü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasının ardından sosyal medyada Cumhurbaşkanından ‘istifanın kabul edilmemesi’ ricalarının bu olayda yaşanmaması isteniyor.

O pazar günü Külliye’de Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ni hazırlayan Strateji Bütçe Başkanı Naci Ağbal ve heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2021 yılı bütçesinin gelir gider dengelerini sunuyor. Biliyorsunuz artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’nde bütçeler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanmıyor.
Ağbal ve ekibi bütçe sunumunda rezervlere de değinerek, 40 milyar dolar ekside olduğunu belirtiyor. (Merkez Bankası rezervlerinin eksi 40 milyar dolara gerilediğini Mahfi Eğilmez hoca da kendi hesaplamaları ile tespit ederken, Korkut Boratav hoca, brüt döviz rezervlerinin eksi 47 milyar dolar olduğunu ifade etti.)

Cumhurbaşkanı Erdoğan rezervlerin ekside olduğunu duyunca, ‘Ne demek ekside, bana böyle anlatılmadı’ sözleriyle tepki gösteriyor. Ağbal ve ekibi teknik olarak brüt rezervlerin neden eksiye düştüğünü uzun uzun anlatıyor. Bunun üzerine Bakan Albayrak Külliye’ye çağrılıyor.

Albayrak’ın gelmesinin ardından bütçe veriler üzerinde, zaman zaman sözler kesilerek, hatta bir ara ‘yalancılıkla’ suçlamalara varan dozda karşılıklı tartışmalar yaşanıyor. Orada Merkez’in rezervleri konusunda ikna olamayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçe başkanı Naci Ağbal’a ‘Merkez Bankası’nın başına geç’ talimatı veriyor. Ekipler Külliyeden ayrılıyor.

Ağbal aldığı sözlü talimatın ardından atama kararnamesinin Resmi Gazete’de yayımlanacağını bildiği için, Strateji Bütçe Başkanlığı’nda odasını toplamaya hazırlanıyor.

Strateji Bütçe Başkanlığı binası hareketli

Ancak Külliye’deki sözlü tartışmalar orada kalmıyor. Başka mecralarda yazıldığı gibi ‘karşılıklı yumruklaşmaya varan’ olaylar Külliye’de yaşanmıyor. Maliye Bakanlığı’ndan bazı kişilerin Strateji Bütçe Başkanlığı’nı kelimenin tam anlamıyla ‘basması’ şeklinde bir durum yaşanıyor. Burada ekipler arasında sertleşmelere varan hareketler oluyor. Ardından Bakan Berat Albayrak, İstanbul’a hareket ediyor.

Olaylar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kulağına gidiyor. Cumhurbaşkanı çok öfkeleniyor. Yakın çevresine bu tavırın ‘kabul edilemez’ olduğunu sert bir dille ifade ediyor.

27 saat iletişime kapatılıyor

İstanbul’a geçen Berat Albayrak’a aile fertleri, yaşananları soruyor ve bir değerlendirme istiyorlar. Değerlendirmeyi de cep telefonu ve bilgisayar gibi iletişime açık araçlarını bir süre kullanmadan yapmasını istiyorlar. İstifa kararı burada alınıyor ve instagram hesabı üzerinden yayımlanıyor.
Zaten Albayrak’ın kendisi de açıklamasında belirttiği gibi ‘sağlık’ nedenleriyle Ankara’ya dönmüyor. Hazine Maliye Bakanlığı’nın devir teslimini de yapmadı. Şimdilerde Trabzon’da ‘baba evinde’ istirahatte olduğu söyleniyor.

Emine hanım da ikna edemiyor

Bu arada baba Sadık Albayrak’ı Erdoğan ailesine karşı kışkırtmak isteyen çevreler ortaya çıktı. Ancak baba Albayrak’ın provokasyonlara ‘pabuç bırakmayacak tecrübesi’ sayesinde oğlu Serhat Albayrak’ın başında olduğu Sabah Gazetesi’ndeki yazılı açıklaması ile amaçlanan provokasyon boşa çıkarılıyor.
Emine Erdoğan’ın damat Albayrak’ın bir kez daha dinlenmesi yönünde Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde girişimi olduğu da kulağımıza geldi. Ancak Erdoğan’ın gerek kendi makamında, ardından bütçe başkanlığında yaşananlara duyduğu öfke yatışmıyor. Erdoğan görüşmeye gerek olmadığını belirterek kesip atıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com