11 Aralık 2023

Meğer 4,6 milyon emekliye 5 bin lirayı vermemişler




Hükümetin en başında çalışan çalışmayan olarak ayırım yaptığı emeklilere vereceğini söylediği 5 bin liralık Cumhuriyetin 100. Yılı ikramiyesinde verilerin bildiğimizden çok farklı olduğu ortaya çıktı.

Öncelikle çalışmayan emeklilere verileceği açıklanan 5 bin liradan çalışan 1 milyon 870 bin kadar emeklinin yararlanamayacağı belirtilmişti. Ancak geçen zaman diliminde emekli olup da çalışmayan emeklilerden de birçoğuna bu tutarın verilmediği ortaya çıktı.

Sıkı durun çalışmadığı halde 5 bin liralık ikramiyeyi alamayanların rakamı meğer 4 milyon 689 bin kişiymiş.

Biliyorsunuz, 657 sayılı yasanın 4/a-b-c maddesi ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/1-c maddesinin karıştırıldığı gerekçesiyle birçok çalışmayan memur emeklisinin bu tutarı alamadığını yazmıştık. Araştırdığımızda kamu kurumlarının 5510 4/1-c sisteminde aktif sigortalılıkları kapatmadıkları için eski personellerini emekli olduğu halde halen 'çalışıyor' görünmelerinden kaynaklı bu ikramiyeyi alamadıkları ortaya çıkmıştı. 
Merak eden okurlar; https://www.baskentgazete.com.tr/calismayan-bircok-emekli-5-bin-tlyi-neden-alamadi-biliyor-musunuz başlıklı yazımızda bunun detaylarını bakabilirler.

Hatta özel bankalardan emekli olup da çalışmadığı halde ikramiyeyi alamayanların bilgisi bizlere iletilmişti. Daha sonra ise emekli olan çiftçilerin de ‘Çiftçi kayıt sistemi-ÇKS’ kaydı olduğu dolayısıyla bir geliri olduğu gerekçesiyle 5 bin liralık bir defaya mahsus ikramiyeden yararlanamayacağı ortaya çıkmıştı.

Ancak bu durumda kaç kişinin olduğu bir türlü söylenmiyordu.

Sizlere bir bilgi daha verelim. Çalışmayan memur emeklilerinden halen daha ikramiyelerini alamayanlar olduğunu belirtelim. Çünkü halen o problem çözülemedi.

Kamuoyunda emekliler arasında ayırım yapılmasının yarattığı rahatsızlık sonrası, emekli olan memur, işçi, bağ-kurlu, çifti bütün kesimlere bu ikramiyenin verilmesi kararlaştırıldı.

Bununla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyordu ve TBMM’ye sunulan bir torba kanunla bütün emeklilere bu ikramiyenin verilmesi kararlaştırıldı.

İşte o zaman sadece çalıştığı için bu ikramiyeyi alamayan emekli sayısının 1 milyon 870 bin olmadığı öğrenildi.

Yani hükümet Cumhuriyetin 100. Yılı amacıyla çalışmayan emeklilere 5 bin lira vereceğini açıklarken, çalışmayanlar arasında ayrıca bir ayırım yapmış.

Bunu işte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün emeklilere bu ikramiyenin verilmesini müjdelediği konuşmasında belirledik.

Erdoğan, “İlk düzenlemeden yararlanamayan çiftçi ve Bağkur’lu esnaf emeklilerimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimizin de tek seferlik 5 bin lira ödeme imkanından faydalanmalarını sağlayacağız. Böylece 15 milyon 120 bin emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.

Böylece 2 milyon 800 bin kişiden bir kısmı yukarıdaki yazımızda belirttiğimiz gibi ya sistem sorunu arasına eklenerek, bir kısmı da çifti kayıt sistemi içerisinde gerekçesiyle ikramiyeden mahrum bırakılıyormuş.

Gelelim ikramiyenin bütün emeklilere verilmesiyle ilgili çalışmadaki son duruma…

TBMM’ye sunulan torba kanunla bütün emeklilere bu ikramiyenin verilmesi getirildi. Kanun teklifi Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi, Genel Kurul’a geldi.

86 maddelik kanun teklifinin Genel Kurul’da 14 maddesi görüşüldü.

Ancak 2024 yılı Bütçe Teklifinin 11 Aralık 2023 tarihinden itibaren 15 gün boyunca (tatil günleri dahil) görüşülmesi kararı nedeniyle, torba kanun teklifinin görüşmelerine ara verildi.

Böylece 25 Aralık 2023 tarihinden itibaren torba kanunun kalan maddelerinin görüşmelerine geçilecek. Aralık ayı sonuna kadar kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Erdoğan’ın onaylamasının ardından torba kanun yasalaşacak.

Böylece sayıları 4 milyon 689 bini bulan emekliler de ikramiyelerini alacak.

Yani yeni yıla kalırsa şaşırmayalım…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com