07 Aralık 2023

Kripto paralara regülasyon yolda




Hazine ve Maliye Bakanlığı dünya piyasalarını manipülasyonda çokça kullanılan kripto paralarla ilgili regülasyon çalışması başlattı. Türkçeye çevirdiğimizde regülasyon, “sektörü yöneten yasalar, yönergeler ve anlaşmalar dahilinde faaliyet gösterme çabalarını ifade etmek” diyebiliriz.

Bilindiği üzere 2008 yılında icat edilen, 2009 yılında piyasaya sürülen ve ilk kripto para Bitcoin’den itibaren günümüze kadar birçok kripto para hayatımıza girdi.

Piyasaları manipülasyonda kullanılması nedeniyle sıklıkla tartışılan, ancak son dönemlerde de kripto para piyasalarının varlığını kabul eden hükümetler arasında şimdi bu alanda acil düzenleme yapılması konusunda sesler daha yüksek çıkıyor.

Mesela bugünlerde ABD Merkez Bankası'nın (FED) 2024'ün ilk yarısında faiz indirimine gidebileceğine dair beklentiler kripto gibi farklı enstrümanlara yönelimi artırdı. Bitcoin bugün 44 bin doların üzerine yükseliş gerçekleştirdi.

Ekonominin dengelenmesinde kullanılan faiz indirimi gibi düzenlemeler de bile regülasyonu olmayan kripto paralara yönelimin, ABD dolarının rezerv para oluşunu tartışılır hale getirmesi endişesine yol açıyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bile potansiyel olarak ABD dolarının zayıflaması ve ulus devletlerin ve global pazarların kripto paralar yüzünden tehdit altında kalabileceği endişesini dile getiriyorsa; varın siz düşünün bu alandaki manipülatif süreci.

İşte dünyanın en büyük ekonomisini endişelendiren bu alanla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı da önemli bir adım atıyor. Yasal çalışmalarını başlatan bakanlık, düzenlemeyi 2024'ün ilk aylarında Meclis'e getirmeyi hedefleniyor. Bu kapsamda kripto paralarla yapılan işlemlerde belli bir kazancın üzerine vergi alınabileceği de belirtiliyor.

Öncelikle yasal altyapı ile kripto para tanımı yapılacak. Kripto varlıklara ilişkin düzenleme olmaması Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) de Türkiye’yi gri listede tutmasının nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, mali suçlarla mücadelenin temel öncelikleri arasında olduğunu dile getirmiş, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini kaydetmişti. Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) raporunda Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu olduğunu vurgulayarak, “Teknik uyum kapsamında tek husus kripto varlıklar. Gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya gelmiştir. Bu haliyle Türkiye teknik uyumda en başarılı ülkeler arasına girmiştir. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz” demişti. Yasal düzenlemenin çıkarılmasıyla Türkiye’nin gri listede tutulmasının gerekçesi ortadan kalkacak.

2 yorum:

  1. Kayıt dışı parayı önlemek,gri listeden çıkmak adına önemli bir adım olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Okurlarımızın yorumları düzenleme yapan kesimleri teşvik etmektedir.

      Sil

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com