09 Aralık 2022

Motorin ısınma amaçlı da kullanılınca fiyatı arttı

Dünyanın her yerinde benzin mazottan pahalıyken ülkemizde neden tam tersi bir durum var?

Dünyanın önemli oranda motorin ihtiyacını karşılayan Rusya’ya yönelik ambargo motorin fiyatlarını dünyanın bütün bölgelerinde benzin fiyatlarından daha pahalı hale getirdi.

Sosyal medya hesaplarımıza bazı sıkı takipçi okurlarımız akaryakıt fiyatları ile ilgili merak ettikleri soruları yöneltiyorlar. Bunlardan biri de “Sayın Saraçoğlu dünyanın her yerinde benzin mazottan pahalıyken neden bizim ülkemizde mazot benzinden daha pahalı? Bunun izahi varmı?” şeklinde oldu.

Bu durumun nedenlerinin en başında, Rusya’ya yönelik ambargonun etkisi olduğunu açıkça belirtmeliyim.

Ambargo nedeniyle Kuzey Yarım Küre’deki ülkelerin doğalgaza ulaşmalarında da ciddi bir sıkıntı olmaya başladı. Son zamanlardaki AB ülkelerindeki ısınma sorunu biliniyor. Isınma sorununun çözümündeki sıkıntı da motorine olan talebi artırdı.

Dolayısıyla normal şartlarda benzinden daima ucuz olan motorin fiyatı ısınma ve enerji edinme kaynaklı olarak da kullanılmaya başlandı. Böyle olunca talep yüksekliği nedeniyle motorin fiyatlarında da yükselişe neden oluyor.

Ambargo öncesi dönemlerde benzin ile motorin arasında 150 dolar benzin lehine bir marj bulunuyordu. Ancak motorinin ton fiyatı şu anda 850 $, benzin 704 $.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com