29 Aralık 2022

Yeniden 2015 seçimlerine hazır mıyız?


Ankara’da 18 Haziran 2023 de yapılacak seçimin erkene alınmasına yönelik CHP’den ‘6 Nisan 2023 sonrası gelecek bir seçim tarihine karşı geliriz’ şartı gelince denklemin değiştiği kulağımıza gelmeye başladı.

Bu köşenin yazarı olarak 26 Eylül 2022 tarihinde “Erdoğan’ın kafasındaki isim!” başlıklı bir yazı kaleme almıştım.

Ancak bu linki sizlere bugün gösteremiyorum. Sebebi ise gazetezebra.com.tr yöneticileri 29 Ekim 2022 tarihinde platformun altyapısını düzenlenmesi konusunda İstanbul’dan TE Bilişim isimli bir firma ile yaptığı anlaşma. Anlaşma gereği sitede yer alan bütün haber ve köşe yazılarının da sitenin yeni halinde korunması şartı bulunuyordu. Ancak firma tarafından bugüne kadar anlaşmanın bu şartı yerine getirilemedi.

Neyse hukuki süreç devam ediyormuş. Düzelince umarım yazılarımıza ve haberlerimize geriye dönük bakılabilecek.

İşte o yazıda, “Cumhurbaşkanının önüne giden anketler, cumhur ittifakının çok huzursuz olduğunu ortaya koyuyor. Anketler, Erdoğan’ın bugüne kadar katıldığı ve kazandığı 15 seçimin ardından şimdi gerçekleşecek 16’ıncı seçimin öyle rahat olmayacağını gösteriyor. Bu nedenle Ankara kulislerinde Erdoğan’ın kaybedeceği bir seçime girip girmeyeceği konusunda bir tartışmadır sürüyor. Daha önemlisi ‘Erdoğan’ın 3’üncü kez aday olması konusundaki tartışmalar…Bilindiği üzere 2014’te parlamenter sistem ve 2018 yılında ise “başkanlık sistemi”ne göre halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı bir süredir tartışılıyor. Bazı siyasiler ve hukukçular, Anayasa’da bir kişinin ‘iki defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği’ hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını savunurken, iktidar kanadı ve ittifak ortağı MHP, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine’ göre 2018’de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için Erdoğan’ın bir sonraki seçimde aday olmasının önünde bir engel olmadığı görüşünde. İşte seçimler esnasında bu tartışmanın da kamuoyunda kafa karışıklığı riskinin de öngörüldüğü dile getiriliyor. Bu nedenle kaybedeceği seçimi yaşamamak için Erdoğan’ın bir gerekçe göstererek katılmaması halinde kendi yerine göstereceği kişi üzerinde tevatür gırla..” Notu düşmüştüm.

Önceki gün CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’nun internet medyasından gazetecilerle buluştuğu toplantısında, iktidarın erken seçimi Meclis gündemine getirmesi halinde nasıl tutum izleyecekleri de soruldu. "AKP, 6 Nisan sonrası için bir seçim tarihi ile Meclis’e gelirse, 'Hayır' oyu mu vereceksiniz?” sorusuna da Kılıçdaroğlu, “Açıkça söyledik zaten. Biz kendi irademizi söyledik. Açık ve net söyledik. Öbür türlü, beyefendinin kendi seçimi olacak” yanıtı verdi. Kılıçdaroğlu daha da ileri giderek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “seçilemeyeceğini anlarsa, adaylıktan çekilebileceğini” iddia etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan için, “’YSK adaylığımı onaylamadı, o yüzden aday olamıyorum' diyebilir” dedi.

Ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, parlamento muhabirleri ile yıl sonu toplantısında bir araya geldi. Şentop, seçim tarihi konusunda “Seçimler 18 Haziran’da. Daha önce her seçim teknik olarak erken seçim olur, ama siyaseten artık erken seçim yok. Kanaatimi söyleyeyim, yeni seçim kanunlarının uygulamaya gireceği tarihten önce (6 Nisan 2023) bir seçim kararı alınmasını mümkün görmüyorum” sözleri ile AK Parti kulislerinde uzun zamandır tartışıldığını bildiğimiz seçimlerin yeni sürecinin işaret fişeğini de ateşlemiş oldu.

Başlıkta o nedenle “2015 seçimlerine hazırlıklı mıyız?” sorusunu yönelttik.

Erdoğan’ın bu seçimlerde kendisinin cumhurbaşkanı olarak seçilebileceği yönünde anketlerin olduğunu belirtelim. Ancak TBMM’deki vekil sayısı ortağı ile birlikte 200-250’yi zor buluyor. Bu de TBMM’deki dağılımı ciddi etkiliyor.

TBMM’de gücü kırılmış Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nda yalnız kalacağı bir seçimden bahsediyorum.

Bunun önüne geçmek için planlanan yeni seçim stratejisinde erken bir seçime ve Nisan ayında da bir erken seçim kararı almaya gerek görülmeden seçimlerin normal zamanda haziran ayında yapılması planlanıyor.

Erdoğan’ın kendisinin katılmayacağı bu seçim için ikinci girişimi, üçüncü girişimi diye herhangi bir tartışmanın da olmayacağı haziran seçimlerinde geçici bir Cumhurbaşkanı adayı gösterilecek.

TBMM’deki vekil sayısı düşük olabileceği haziran seçimlerinde, Külliye’ye ise (kulağımıza Mustafa Şentop’un yanı sıra, 2 kişinin daha ismi geliyor) bir isim aday gösterilecek.

Bu geçici AK Partili cumhurbaşkanı ile ‘seçilirse’ 2023 Kasım ayında (tıpkı 2015 seçimlerinin yenilenmesi gibi) yeniden genel seçimlere gidilecek.

Kasım’daki seçimlere bu kez Erdoğan aday olacak.

Ve 2023 Kasım ayında yapılacak seçimlerde yenilenmiş parlamento ile güçlü şekilde Erdoğan’ın en az 2 kez daha cumhurbaşkanlığı yolu açılmış olacak.

Peki bu süreçte ekonomi nasıl planlanıyor?

Bütçenin açığıymış, denkliğiymiş hiiçç düşünülmeyecekmiş.

Asgari ücrette yapılan artış, emeklilikte yaşa takılanların ‘yaş’ sorununun ortadan kaldırılmasıyla ilk etapta 2 milyon 250 kişinin emekli edilmesi (bu sayı ile 10 milyon kişinin gönlü fethedildi. Ama asıl ‘yaş’ kalkınca 2023-2028 dönemi için 5.4 milyon EYT’linin aileleri ile birlikte 20 milyon kişinin gönlü fethedilmiş olacak) gibi, önümüzdeki günlerde memur ve emekliler için de ‘baba’ artışlar yapılabileceği belirtiliyor.

Özetle bütçe konusunda seçimler tekrarlanıncaya kadar hiçbir kesintiye ve kısıntıya gidilmeyecek.

Seçimler istenildiği gibi kazanıldıktan sonra (kervanın yolda dizilmesi misali) 2024 yılından itibaren bütçe denkleminin düzeltilmesine çalışılacak.

Bu arada Mehmet Şimşek konusunda önümüzdeki seçime değil, ancak 2023 Kasım’ında yenilenmesi planlanan seçimin ardından ekonominin başına getirilmesinin planlandığı söyleniyor.

Mehmet Şimşek’in nasıl ikna edildiği konusunda şimdilik sadece Katar Emiri Şeyh Temim’in iknada rol oynadığını söyleyelim detayları bir başka yazıya bırakalım.

Yeni bir yılın ülkemiz başta olmak üzere, hepimize huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com