03 Mayıs 2023

Bakan Nebati kuzu etini önerdi fiyatı arttı


Tavuk eti de ihracat kaydı altına alındı

TÜİK’in nisan ayı enflasyon verilerinde aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş temel başlıklar ve değişim oranlarında kuzu eti yüzde 21,47 ile en yüksek artışı gösterdi. Ardından en yüksek artış yüzde 13,34 ile dana etine geldi. 
Bugünkü resmi gazetede kümes hayvanları eti ve sakatatlarının ihracatının kayda bağlanması kararı dikkat çekerken, nisan ayı TÜİK verilerinde kümes hayvanları etinin de yüzde 9,97 arttığı görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı ve 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti Mersin’den milletvekili adayı olan Nureddin Nebati, geçen ay koyun eti tüketimini önermişti. Nebati, "Türkiye'de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım" ifadelerini kullanmıştı. Nebati bir başka demecinde de, "Geçen televizyonda dedim ki, koyun etini yiyelim, birileri koyun etinin kokusundan dolayı yenmeyeceğini söylüyor. Koyun eti yağlı, koyun eti güzeldir. Koyun eti bu ülkeye de en güzel tadı verir. Dolayısıyla koyun ve keçilerimizle hayvancılığımızla Mersin’de en iyi yerlere gidiyoruz. Daha da iyi olacağız, büyüteceğiz" değerlendirmesi yapmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜFE'deki değişim nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66,62 ile sağlık oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,47 azalışla konut oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,93 ile haberleşme oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, nisanda da bir önceki aya göre yüzde 2,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,02 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,48 olarak gerçekleşti.

ENAG verilerinde ise nisan ayında TÜFE 4,86 oranında artarken, TÜFE’nin son 12 aylık artışı 105,19 olarak hesaplandı.

Kümes hayvanı ihracatı kayda bağlandı

Bugünkü resmi gazetede kümes hayvanları eti ve sakatatlarının ihracatının kayda bağlanması kararı dikkat çekti. Yaz dönemi yaklaşırken kümes hayvanı fiyatlarının ihracat nedeniyle artmaması amacıyla kararın alındığı belirtiliyor. Bu kapsamda, nisan ayı TÜİK verilerinde de kümes hayvanları etinin de yüzde 9,97 arttığı görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com