06 Kasım 2023

SSK emeklisi umudunu kesti, ocak ayını bekliyor



Hükümetin sayıları 16 milyona yaklaşan emekli kişiler arasında yaklaşık 9 milyon SSK, Bağ-kur‘luyu 7 bin 500 TL’ye talim ettirmesi sürüyor. 7 bin 500 lira emekli maaşı ile asgari ücretin yüzde 52 altında bir orana talim edenlerin bir kısmının aynı zamanda bir işte çalışması da hükümeti rahatsız ediyor.

Çünkü Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla emeklilere yönelik bir defaya mahsus 29 Ekim dolayısıyla 5 bin liralık destek verilmesine ilişkin düzenleme TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan düzenlemeye, geçinemediği için SSK kayıtlarına göre bir işte çalışmak zorunda kalan ve 5 bin liralık yardımdan yararlanamayacak yaklaşık 1 milyon 800 bin emekli eklenmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde emeklilere yönelik yapılacak 5 bin liralık ödemenin kasım ayının 15'ini geçmeyecek şekilde çalıştıklarını söyledi.

Aldığı emekli maaş tutarı 7 bin 500 lira civarında olan emeklilerin çok büyük bir çoğunluğunun geçinmek için bir işte çalıştığı göz önüne alındığında, bu kesimlerin maaşlarında da bir iyileştirme olma konusunda ümidinin olmadığı da biliniyor.

Bu çerçevede 7 bin 500 lira maaş alan ve sayıları 9 milyonu bulan bu kesimlerin gözünü önümüzdeki ocak ayında yapılacak enflasyon oranındaki artışa çevirdiği belirtiliyor. Bu kapsamda milyonlarca emekli ve memur ocak ayındaki zamlı maaşlara ilişkin gündemi takip ediyor.

Emekli maaşı ne kadar olur?

Ocak ayında yapılacak zamma ilişkin Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bu yılın enflasyon oranını yüzde 65 olarak beklediklerini açıklamasının ardından yapılacak zam oranları da değişti. Buna göre işçi emeklisi Haziran ayında gerçekleşen enflasyona göre yılın ilk 6 ayında yüzde 19,77 zam almıştı. TÜİK’in Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında enflasyon farkı da yüzde 29,41 olarak gerçekleşti. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları için dört aylık dönemde alacakları zam ya da enflasyon farkı yüzde 29,41 olarak ortaya çıktı. Bu kapsamda yıl boyu enflasyon hedeflemesi yüzde 65 olarak varsayıldığında yılın ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyon ise yüzde 37,76 bekleniyor.

Yılın ikinci yarısında yüzde 65'in bu gerçekleşeceği yüzde 37,76'lık enflasyon oranı SSK ve Bağkur emeklilerinin -yılın birinci ya da ikinci 6 aylarında gerçekleşen enflasyon oranında zam alacakları için- SSK ve Bağkur emeklilerinin yüzde 37,76 zam alması bekleniyor. Bu rakam yüzde 65 hedeflemesi çerçevesinde bekleniyor.

Memur ve emeklilerinin ise enflasyon farkı ile birlikte toplu sözleşmeye göre yüzde 49,46'lık bir artış alması bekleniyor. Bu tabloya göre, SSK, Bağ-Kur emeklisi yüzde 40’ı, memur emeklisinin refah payıyla birlikte artışın yüzde 50'yi geçebileceği hesap ediliyor.

En düşük emekli aylığı kaç lira olur?

Öte yandan bu yılın başında yüzde 114'ün üzerinde artışla 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkan en düşük emekli aylığının Ocak ayında 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor. En düşük emekli aylığında artışın kök aylık üzerinden mi yoksa kademeli bir artış şeklinde olacağı konusu belirsizliğini korurken, Meclis’in düzenleme yapması gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın memur zammına ilişkin “Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır” açıklamasında bulunduğunu hatırlatalım.

Bu arada yıl başında emekli olacak kesimlerin aylıklarını yüzde 68.01 enflasyon ve 1.35'lik büyüme farkıyla birlikte yaklaşık yüzde 70 artışla alacaklarını da hatırlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com