09 Kasım 2023

Visa ve Mastercard’a her yıl 130 milyon dolar ödedik-1



Visa ve mastercard için ne kadar komisyon ödendiği konusunda 2018 yılında yapılan bir çalışmaya göre, Türkiye’de 212 milyon adet kartın olduğu o tarihlerden bugüne her yıl 130 milyon dolar komisyon ödendiği ortaya çıktı. Böylece söz konusu tutar kapsamında her yıl bugünkü kurla 4 milyar lira ödendiği dile getirildi.

İsrail’in Gazze’de başlattığı vahşete ABD’nin verdiği desteğe tepki olarak, İsrail ve ABD ürünlerinin kullanımının protestosu her geçen gün artarak sürüyor. Ancak daha etkili protestonun yabancı ödeme sistemi kullanmamak ve ona komisyon ödememek olduğu belirtiliyor.

Yabancı ödeme sistemlerinin kullanıldığı kartlarla yapılan alışverişlerin yabancı finans kaynaklarını beslediğine işaret eden uzmanlar, “ABD rezerv para olan dolar ile ülkeleri, bankacılık kart sistemi ile de bireylerin yaptığı alışverişlerin türü ve miktarını izliyor” tespiti yapıyor.

Bu kapsamda ABD menşeli visa ve mastercard için ne tutarda komisyon ödendiği konusunda 2018 yılında yapılan bir çalışmada, o tarihlerdeki kart miktarı 212 milyon adet olduğu belirlendi. 212 milyon kartın olduğu dönemde Türkiye’de visa ve mastercarda ödenen komisyon oranının 130 milyon dolar olduğu belirlendi. Söz konusu tutarın hemen her yıl ödendiği belirlenirken, bugünkü kur ile yaklaşık her yıl 4 milyar lirayı bulduğu hesap edildi. Şu anda kullanılan kart adetinin ise 385 milyonu bulduğu kaydedildi.

Tek kuruş vergi vermiyorlar

Yetkililer, “Bu yabancı ödeme sistemlerinin 4 milyar lirayı her yıl kazanıyorlar ve Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefiyetleri de olmadığı için hiçbir vergi vermiyorlar. Kurumlar vergisi oranı yüzde 20 olduğu hesap edildiğinde, eğer bu kuruluşlar Türkiye’de vergi mükellefiyetleri olsaydı, bu işlemlerden her yıl 800 milyon lira vergi alınmış olacaktı” tespiti yapıyor.

Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır banka kartı ve kredi kartı kullanıldığını dile getiren uzmanlar, “Yukarıdaki hesaplama 30 yıllığına yapıldığında visa ve mastercard isimli ödeme sistemi kuruluşunun 30 yılda 115 milyar lira yani 4 milyar dolar komisyon aldığı ortaya çıkıyor. Kurumlar vergisi mükellefiyetleri olsaydı o zaman 30 yılda ABD meşneli bu kart şirketleri 24 milyar lira vergi vermiş olacaklardı. Ancak bugüne kadar tek bir kuruş vergi vermediler” ifadelerini kullandı.

Bu yılki bütçe rakamlarına göre 8,5 trilyon lira vergi geliri, 11 trilyon lira gider, 2,6 trilyon lira bütçe açığı olacağına dikkat çeken uzmanlar, “Gelirler giderleri karşılamıyor. Demek ki devletin ciddi bir gelire ihtiyacı var. Gelirlerde bir çeşitlendirme ve yeni vergilere ihtiyacımız var. O zaman bizlere tek kuruş vergi vermeyen yabancı menşeli visa ve mastercard türü alışveriş kartlarının yerine bankalara ‘yeni bir kart vergisi çıkartılacağı, vatandaşa herhangi bir komisyon ve kart bedeli yansıtılmayacağı hükmü getirileceği’ anlatılmalı” ifadelerine yer veriyorlar.

Bu kapsamda sadece bir defaya mahsus 100 liralık bir vergi getirilmesi ve kanuna “Türkiye’de yerleşik olmayan ve vergiye tabi olmayan ödeme sistemlerini kullanan kartlar için bu vergi oranı yüzde 100 oranında uygulanır” ibaresi eklenmesi öneriliyor. Böylece yabancı menşeli kart kullanımı halinde kart başına 200 lira alınmasıyla, devletin her yıl en az 75 milyar lira vergi geliri elde edeceği hatırlatılıyor.

Peki, yabancı ödeme sistemi pazarlayan kuruluşlara yapılan ciddi tutardaki komisyonları önleyecek yeni sistem nasıl kurulabilir?

Detaylar önümüzdeki yazıya...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com