19 Mayıs 2021

Esnafa destek NACE koduna göre verilecek



Cumhurbaşkanı Erdoğan haftabaşı salgının ekonomiye etkisi nedeniyle kapanan esnaf ve zanaatkarlar için yeni destek paketi müjdesi verdi.
Erdoğan’ın destek müjdesi salgın nedeniyle işlerine ara vermek zorunda kalan esnaflara iki grup halinde verilecek.

Bu kapsamda verilecek destekler NACE kodu üzerinden olacak.

Buna göre, Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde şu anda yayımlanan, desteklemeden yararlanacak esnafın kodlarını belirten NACE kodlarına göre destekleme verilecek.

Destekleme başvuracak esnaf kesiminden bu kodlara uygun olanlar, e-devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı’na başvuru yapacak.

Birinci gruptaki esnaf kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul personel servisi, düğün salonu, öğrenci yurdu, hamam, kırtasiye, internet kafe, lunapark gibi yerleri işleten ve sayıları 235 bini bulan kesimi kapsıyor. Bu esnafa bir defalık 5 bin liralık bir hibe desteği sağlanacak.

İkinci grup esnaf kesimi ise bir defaya mahsus 3 bin liralık hibe desteği alacak. Onlar da bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisat, hırdavat, müzisyen, oto yıkamacı, kuru temizlemeci, oyuncak, kozmetik, camcı, çilingir, bakırcı, kalaycı, ayakkabı, konfeksiyon, zücaciye, tuhafiye ve kurs işletmeleri işi yapan kesim olarak belirlendi.

Öte yandan bu ikinci gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, berberler, taksiciler, minibüsçüler, otobüsçüler ile pazarcıları da içeren toplamda 1 milyon 150 bin işletmeyi kapsayanlar da dahil olacak. Bu gruptaki yurttaşlara da yine bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi yapılacak.

Böylece iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynağı karşılıksız olarak verilecek.

Yaş çay alım fiyatına 13 kuruş destek

Desteklemelere üreticiler de dahil edildi. Bu yıl yaş çay alım fiyatı kilo başına 13 kuruşluk artışla destekleme tutarı da 4 liraya yükseltildi.

Ayrıca ortalama verimler dikkate alınarak ton başına hububatta 275 TL'yi bakliyatta ise 910 TL'yi bulan pirim ve destekler verilerek, üreticilerin giderlerine de katkı verilecek.

Bakliyat alım fiyatları ise ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta da 4 bin 50 lira olarak belirlendi.

Üretim maliyetleri ile iç ve dış piyasalardaki gelişmeler de dikkate alınarak belirlenen 2021 yılı alım fiyatları ise şu şekilde olacak:

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıl ton başına bin 650 lira olan sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 liraya, geçen yıl ton başına bin 275 lira olan arpa alım fiyatı da bin 750 liraya yükseltilecek.

NACE kodu nedir?

Bir kodlama sistemi olarak bilinen NACE kodu, Avrupa‘da ekonomik faaliyetlerle alakalı istatistik üretilmesi ve bunların yayılması için bir başvuru kaynağı olışturuyor. Açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” olan bu kod, ismini bu açılımın baş harflerinden alıyor. 

NACE kodu, “Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC)” ile bağlantılı bir kod. Bunların yanı sıra, ekonomik faaliyetlerle alakalı istatistiki verileri dünya standartlarında karşılaştırma bakımından da oldukça önemli bir yere sahip. NACE kodu, iş yerlerinin hizmet verdiği alanlara göre tehlike sınıflarını da belirliyor. Oluşturduğu altı haneli kod sayesinde altılı faaliyet kodu olarak da tanımlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com