10 Ağustos 2023

Şimşek 2024’ün küresel ekonomisine bağlanmış



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘2024’te rüzgar bizden yana esecek’ sözü ile Türkiye ekonomisinin 2024 yılındaki küresel ekonomideki gelişmelere göre rüzgar alacağına vurgu yaptı.

Bir gazeteye yaptığı açıklamalarda, 2024 yılının ikinci yarısına vurgu yapması, önümüzdeki yıl martta yapılacak yerel seçimlere göre ekonomik adımların atılacağı izlenimi veriyor.

Açıklamasında bundan sonraki süreçte kamu idari fiyatlarının enflasyon beklentileri çerçevesinde şekilleneceğine işaret ediyor. Bu kapsamda iç talebe makul patika adımı atacaklarını söylerken de, enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısından itibaren kalıcı düşüş trendine gireceğini dile getirmiş.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da geçtiğimiz günlerde, yüzde 22,3 olarak bu yıl sonu beklenen enflasyonun yüzde 58’lere ulaşacağına dikkat çektiği gibi, gelecek yılın yarısına kadar yani bir yıl daha yüksek enflasyonla debeleneceğimiz netleşiyor.

Mehmet Şimşek Türkiye ekonomisindeki iyileşme sürecinin 2024 yılı küresel ekonomisine bağlı olduğuna aslında vurgu yapıyor. Yüksek enflasyon sürecimizde küresel ekonomide oluşacak iyileşmeye göre rahat nefes alacağımız görülüyor.

Nitekim açıklamasında iç talebin makul bir patikaya gitmesini sağlamak için kamunun fiyat ve ücret artışlarının enflasyon ile paralel biçimde şekilleneceğini belirtmesi onu gösteriyor.

Ne anlama geliyor bu açıklama?

MB’nin bu yılsonu yüzde 58 olarak öngördüğü enflasyona uygun kamu fiyat ve ücretleri enflasyona paralel olarak mı artacak?

Orası muğlak!

Türkiye’ye yönelik yatırım anlaşmaları için çaba gösterdiklerini de dile getiren Mehmet Şimşek, önceliği ‘yoğun ikili ilişkilerin iyi olduğu!’ Körfez Ülkelerine verdiklerini söylüyor. Bu ülkelerden son aylarda yapılan 51 milyar dolarlık anlaşmaya vurgu yapıyor. Ancak bu tür anlaşmaların uzun zaman diliminden önce gelmeyeceğini de söyleseydi iyi olurdu.

Yine bu yılın ikinci yarısından sonra New York’ta BM yıllık toplantılarına ve IMF’nin Fas’taki toplantısını önemsediğini dile getiriyor. Çünkü oraya katılacak yatırımcılarla bir araya gelmeyi planlıyor. Daha sonra da Londra’daki yatırımcılarla görüşme hedefinde olduğunu kaydediyor. Japonya, Singapur, Hong Kong gibi Asya’daki küresel finans merkezlerinden de yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini dile getiriyor. Ancak nedense Asya bölgesindeki girişimcileri Türkiye’ye çekme konusunda çok da istekli olunmadığı izlenimi veren bir cümle kuruyor: ‘Ama kesin bir tarih yok’.

İşin doğrusu Mehmet Şimşek, 2024 yılında küresel ekonominin nasıl seyredeceği konusunda kafası net olmadığı için ortaya karışık bir değerlendirme yapmış görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com