16 Ağustos 2023

Emekli, enflasyonu dizginlemiş!

 

Size emekli maaşlarında neden artış olmadığının kulis bilgisini anlatacağım. Zamanında teyit edemediğim için yazamamıştım. O zaman kulağımıza gelen bilgide memurlara verilen seyyanen artışın SGK emeklilerine neden yapılmadığı, neden sadece memurları kapsadığı konusuydu.

Biz bu kulisi teyit etme derdinde iken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli temmuz ayında memurlara verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zammın emeklilere de verilmesini istemişti. MHP Grup Toplantısında, "Emeklilerimize verilen yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. Açık ve samimi teklifimiz, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimizdir" demişti.

Hatta TBMM'de Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürerken, gece saat 22:00 civarında da Genel Kurul’a gitmişti Bahçeli.

O zaman hepimiz hükümetin memurlar için getirdiği yüzde 25+8 bin 77 lira seyyanen artış düzenlemesinin emekliler için de getirileceğini düşünerek, Genel Kurul görüşmeleri esnasında ‘birazdan tekriri müzakere verilir (yeniden görüşme)’ beklentisinde olmuştuk.

Ancak iktidarın küçük ortağının emeklilerle ilgili talebi kabul görmedi. Emeklilere sadece yüzde 25 verilmesiyle yetinildi.

Memurlara yapılan ücret artışları sırasında da kulağımıza gelen bilgiler arasında bakan Şimşek’in yapılan artışların enflasyonu artıracağını söylediği konuşuluyordu. Memurlara yapılacak artışları önleyemeyince, emeklilere yapılacak ücret artışlarının sınırlı olmasını, bir kesimin ücret artışlarının sınırlı olması ile enflasyonun biraz da olsa dizginleyeceği görüşünü dile getirdiği söylenmişti. Hatta ısrarla memur ve emekli maaşlarında artışın yüksek yapılmamasını, dahası seyyanen artışa hiç sıcak bakmadığını dile getirdiği konuşuluyordu.

Şimşek görüşünü savunurken, piyasaya zamlı ücretlerle giren paranın enflasyonu düşürmede ciddi bir engel oluşturduğunu belirttiği, bu nedenle artışları mümkün olduğunca sınırlı yapılmasından yana olduğunu söylediği anlatılıyordu.

Emekli başka işte çalışıyor

Bakan Şimşek’in sayıları 13 milyona dayanan eşi, evlenmemiş kız çocuğu gibi emeklinin terekesine kalan maaşı nedeniyle dosya bazında 23 milyona ulaşan emekli maaşı alan kesimlerin ücretlerinin sınırlı artırılmasını isterken de; hayatta olan emeklinin zaten yeniden ayrı bir işte çalıştığını söylediği konuşuluyordu. Şimşek, SGK emeklilerine yapılacak sınırlı artışlarla piyasadaki emisyon artışının biraz da olsa önlenerek enflasyonu dizginleme imkanı olmasını belirttiği söyleniyordu.

Anlayacağınız, SGK emeklilerine yapılan sınırlı maaş artışı ile enflasyon biraz dizginlenmeye çalışılmış.

Şimdi ise Ağustos ayı sonuna kadar 4 milyon civarındaki memurun merakla takip ettiği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde müzakereler başladı. Hükümet 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci ayı için yüzde 9, 2025 yılı içini ise ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 aylık dilim için ise yüzde 5 artış şeklinde teklifini sundu. Memur sendikaları ise enflasyona karşı alım gücünün koruması için oransal zamların ise üçer aylık dilimler halinde verilmesini istiyor. 2024 için ilk 3 ayında yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15 ve dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istedi. 2025 yılında ise 6’şar aylık dönemler itibariyle yüzde 25 ve yüzde 15 zam talep etti.

Söz konusu görüşmelerin sonucu, bir yerde de bakan Şimşek'in ücret artışları konusundaki tutumu açısından sınavı olacak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com