28 Temmuz 2021

Gözler Merkez Bankası’nda…



Başkan Şahap Kavcıoğlu, 2021 yılının 3’ncü Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısını 29 Temmuz 2021 Perşembe (yarın) günü Ankara’da Merkez Bankası İdare Merkezi’nde yapacak.
Ekonomistler ise çözüm için aylardır yüzde 19'da sabit tutulan Merkez Bankası faizinin iktidar talebiyle indirileceği beklentisini taşıyor. Bu nedenle ekonomistlerin gözü perşembe günü uzun süredir ilk kez yüz yüze gerçekleştirilecek enflasyon bilgilendirme toplantısında gelecek faiz indirimi sinyallerinde olacak.

Ancak piyasa gerçekleri faiz indirimine ilişkin durumun hiç de öyle beklendiği gibi olamayacağını gösteriyor.

Rusya faiz hedefini 4 ayda aştı bile...

Geçtiğimiz günlerde Rusya dünya piyasalarındaki gelişmeler çerçevesinde faiz artırımına gitti. Faizi yüzde 6,5 bandına çekti. Rusya Merkez Bankası, 19 Mart’taki kararı ile politika faizini yüzde 4,5’e çıkarmış, önümüzdeki 3 yıllık dönemde faizi 5-6 bandına çekeceğini duyurmuştu. Ancak, bu açıklamanın üzerinden daha 4 ay geçti faizi 6’ın üzerine çıkarmak zorunda kaldı.

Banka son faiz artırımına ilişkin kararında, enflasyon risklerinin artması nedeniyle faiz oranının, 100 baz puanlık artışla yüzde 6,5'e çıkarıldığını kaydetti. Rus ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi hacmine ulaşabildiği ve tüketici ile yatırım talebinin büyüdüğüne vurgu yaptı. Ülke ekonomisinin toparlanma sürecinde, enflasyonun düşürülmesinin planlandığı belirtilen açıklamada, gelecek toplantılarda da ilave faiz artışının gerekli olabileceği kaydedildi.

ABD ve AB’den faiz artırım kararı gelebilir

Rusya’daki tüketici fiyatlarındaki artışa benzer durum, ABD ve AB ülkelerinde yaşanıyor. ABD ve AB merkez bankaları pandemi ile düşen tüketici güvenini yeniden artırmak için erken tahvil alımları yöntemiyle piyasaya verdikleri nakitlerle hedeflerine ulaştılar ancak, son iki aydır yüksek çıkan enflasyon oranları ile süreç çok farklı bir noktaya doğru gidiyor.

Bu arada ABD’nin Afganistan’dan asker çekme kararında ekonomisindeki olası bozulmaları önleme tedbiri olduğunu da unutmamalıyız. Bu nedenle enflasyonu dizginlemek isteyen ABD ve AB merkez bankalarından bir faiz artırma hamlesi gelebileceği dile getiriliyor.

Faiz artırımı kaynakları o tarafa kaydırır

ABD ve AB’nin enflasyonu kontrol etmek için faiz artırımına yönelik bir kararı, dünyanın birçok ülkesinden ciddi nakit kaynağın oralara götürecektir. O zaman da yabancı yatırımcının Türkiye tahvillerini tercih etmesi için bizim daha yüksek faiz oranlarını vermeyi masaya getirmemiz gerekebilir.

Bu durum ise pandemi öncesinde bozulmaya başlayan, pandemi ile iyice sarsılan Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomileri ciddi sarsabilir.

Dahası, ABD’nin ekonomisindeki zayıflamayı durdurmak amacıyla kaçtığı Afganistan sürecine, (gelecek göçler de dahil) ekonomik zorluğu aşamayan Türkiye’nin girmesinin ekonomide daha ciddi sorunları getirebileceğini belirtmemiz gerekiyor.

Bunlar düşünülünce Perşembe günü Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi mesajı alınması, hatta yakın zamanda indirim yönlü bir mesajın gelmesi mümkün görünmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com