10 Temmuz 2021

Piyasalar açılıyor mu, ekonomi rahatlıyor mu?



Astrologlardan, ekonomistlere, bankacılardan, siyasetçilere herkes pandeminin Türkiye piyasalarında oluşturduğu daralmayı konuşuyor.

Astrologlar dedik ya…
Bu kesime göre dünya yengeç burcundaki yeni ay içinde. Satürn, kova burcundan balık burcuna geçecek, dolayısıyla da 2022 sonu geçileceği sırada dünya gıda ve su konusunda sıkıntı yaşayacak.

Bu kesimlerin anlattığına göre, koronavirüsten kurtulmamız da Satürn’ün Kova burcundan çıkmasından sonra olacak. Yani bunun süresinin de 2022 Kasım ayını bulacağı öngörüsü yapılıyor.

Bacasız sanayi turizm gelirlerinin ekonomik sıkıntının olduğu bu dönemde feda edilmemesi için hızlı şekilde açıldık.

Bu açılmanın nasıl bir pandemik enkaz bırakacağını sonbaharda göreceğiz.

Geçen yıl da elde edemediğimiz turizm gelirlerini bu yıl pas geçmeyi açıkçası göze alamadık.

Gelelim vatandaşın en çok ilgilendiği piyasa enstrümanlarına…

En bilinir olanları döviz, altın ve borsanın seçim sathına girmiş olduğunu belirtelim.

Seçimlerin ister 3 ay sonra, ister 1,5 yıl sonra kararı alınsın, döviz kurlarında bir gerileme olmayacağı artık anlaşılıyor.

Zaten sert çıkışlarda müdahale edebilmesi için Merkez Bankası rezervleri de müsait değil.

Altın ise seçime endeksli dolar kuruna bağlı hareket edeceğinden çıkışı dolara bağlı olurken, iniş yönlü beklentinin çok da olmadığını belirtelim.

Borsaya gelince…

Dolar ve altın açıkçası, borsanın da yönünü belirliyor. Bu iki enstrümanla ilgili vatandaşın kafasında ‘yükselecek’ öngörüsü olduğu açıkçası yabancı yatırımcılarda da var. Borsadan uzun bir süredir çıkmış durumda oluşlarından biliyoruz.

Dolayısıyla borsanın istenilen seviyelere doğru hareketi de fazla beklenmiyor.

Siyaset sahnesinde ise gelişmeler hayli karışık…

Organize suç örgütü liderinin birkaç aydır sürdürdüğü, video ve twitter açıklamaları, vatandaşlar arasında ‘vay be’ ya da ‘biliyorduk ama söyleyemiyorduk’ dedikodularından öteye gidemiyor.

Bu kişinin yurtdışından yaptığı açıklamaların Türkiye’de bir karşılığının olmaması da dikkat çekiyor.

Kulislerde “ülke seçim atmosferine doğru giderken, siyasi karışıklığa meydan vermemek için bu kişinin yaptığı açıklamaların bir karşılığının olması iktidar açısından sıkıntı yaratır” yorumları yer alıyor.

Hem dünya piyasalarını, hem bizim piyasalarımızı kısa zamanda etkileyecek bir adımın da ABD’den geldiğini hatırlatalım.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti. EIA’nın “Temmuz 2021 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”nda bu yıl için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 68,78 dolar olacağı tahmin ediliyor. Bu tahmin Haziran ayı raporunda 65,19 dolar olarak yer almıştı. Brent petrolün yılın ikinci yarısında ise 72,32 dolar olacağı öngörüsü de dile getirildi.

Dünya ekonomisinde kısa zamanda iyileşme beklenmediği için petrol gibi türevlerin tüketiminin de düşeceği, fiyatının ucuzlayacağı beklentisi varsa da yanılmayalım. OPEC hemen arz kısıtlamasına giderek, fiyatların düşmesini önleyecektir.

Açıkçası yurtdışı piyasalar, ABD’de de yayımlanan petrol verilerinin de aslında dünya piyasalarının önümüzdeki birkaç yıl daralma, sıkıntı içerisinde geçeceğinin işareti olarak yorumluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com