16 Ekim 2021

Motorine yeni zam geliyor, benzin fiyatını geçecek



Ekime hazırlanan tarlada şimdiden maliyeti artacak, nakliyecilerin maliyetini ise kimse düşünmüyor.

Akaryakıt ürünlerinde bugün uygulamaya giren fahiş zamlara bir yenisi Salı günü eklenecek. Salı günü gelecek zam ile 2020 yılı mart ayı ortalarından sonra bir kez daha motorin fiyatları benzin fiyatlarını geçecek.

Brent petrol fiyatlarının 85 dolarlara dayanmasının yanı sıra, Merkez Bankası’nın politika faizine ilişkin beklentilerin piyasalarda oluşturduğu endişelerin döviz kurlarındaki artış, akaryakıt ürünlerini yükseliş yönlü tetiklemeye devam edecek.

Bilindiği gibi 16 ekim Cumartesi günü (bugün) benzinde pompa fiyatlarına 14 kuruşluk yansıyan zam, motorin fiyatlarına 41 kuruş olarak işlendi. Benzin ürününde halen ÖTV sınırı olduğu için 23 kuruşluk artış pompa fiyatlarına şimdilik yansımadı.

Benzin motorin aynı fiyattan satılıyor.

Yapılan bu artış ile benzin ile motorin fiyatları Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte eşitlendi.

Bu kapsamda Ankara'da ortalama 7,85 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,99 lira oldu. Benzinin litresi İstanbul'da 7,79 liradan 7,93 liraya, İzmir'de 7,87 liradan 8,01 liraya çıktı.

Motorine yapılan 41 kuruşluk artış ise Ankara'da ortalama 7,58 liradan satılan motorinin litre fiyatını 7,99 liraya yükseltti. Motorinin litresi İstanbul'da 7,52 liradan 7,93 liraya, İzmir'de 7,60 liradan 8,01 liraya çıktı.

Ancak şimdi daha kötü bir haber vermek zorunda kalıyorum…

19 Ekim 2021 Salı günü akaryakıt ürünlerine yeniden artış gelecek.

Gelecek bu artış ile fiyatı eşitlenmiş olan benzin ve motorinde denklem değişecek.

Motorin fiyatları son olarak 2020 yılı mart ayında benzinde yapılan 51 kuruşluk indirim nedeniyle benzin fiyatlarının önüne geçmişti.

Benzine 2020 13 Mart tarihinde yapılan 51 kuruşluk indirimle birlikte İstanbul’da benzinin fiyatı 5.54 TL’ye kadar indi. Motorine indirim yapılmazken motorinin litre fiyatı ise 5.74 TL seviyesinde kaldı.

Yeni indirimle birlikte Ankara’da benzinin litre fiyatı 5.63 TL, bir litre motorin 5.75 TL’den satıldı.

İzmir’de ise bir litre benzinin fiyatı 5.64 TL’den bir litre motorinin fiyatı ise 5.76 TL’den satıldı.

Ayrıca 2019 yılı ocak ayında yapılan indirimlerle de bir litre motorinin fiyatının bir litre benzinin fiyatını geçmişti.

Şimdi ise Salı günü motorine yapılacak aşırı zam ile benzin fiyatının önüne geçirecek.

Salı günü benzin ürününe 16 kuruşluk zam gelecek. Ankara’da benzinin fiyatı böylece 8,15 kuruşa çıkacak. Benzin fiyatları İstanbul’da 8,09 kuruşa, İzmir’de ise fiyatlar 8,17 kuruşa yükselecek.

Motorine 43 kuruş zam

Fakat motorinin fiyatına 16 Ekim Cumartesi günü yapılan 41 kuruşun yanı sıra, Salı günü ise 43 kuruşluk bir artış geleceği hesaplandı.

Söz konusu artış ile motorin fiyatlarındaki artış ile dizel araç kullanıcıları ciddi şekilde etkilenecek.

Bu kapsamda 19 Ekim Salı günü gelecek artıştan sonra motorin fiyatları Ankara’da 7,99 liradan 8,42 kuruşa yükselecek. İstanbul’da ise 8,36 kuruşa, İzmir’de 8,44 kuruşa çıkacak.

3 günde depoya 47,3 lira fazla ödenecek

3 gün içerisinde gelen zamlar sonucu 55 litrelik motorin kullanan bir aracın deposu Ankara’da 7,58 liradan 8,44 liraya çıktığı için, artış nedeniyle 47,3 lira fazla ödenecek.

Tarlalar ekime hazırlanıyordu

Tabi motorine yapılan bu artış en çok çiftçileri ve nakliyecileri mağdur edecek. Tarlaların ekim döneminin olduğu bu aylardaki motorine yapılan artış daha şimdiden çiftçinin maliyetlerini artıracak. Tarla ürünlerinin maliyeti daha ekim yapılmadan yükselecek. Çiftçilerin kullandığı traktörler benzin ile çalışmıyor. Burada önemli önemli olan çiftçilerin durumu.

Bu arada Salı günü gelecek zam yağmurundan gazyağı da etkilenecek. Gazyağının fiyatına 40 kuruşluk artış gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com