20 Ocak 2022

İran'dan gaz akışı başlamadı önemli bir dip not bizden...



BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada, İran Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan doğal gazın 10 gün süreyle kesileceği bildirildi. Açıklamada, elektrik ve doğal gaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle, doğal gaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı belirtildi.

Gaz akışına önemli bir dip not....

İran doğalgazının 10 gün kesintiye uğrayacağı bu nedenle de Botaş'ın elektrik üreten Sanayi kesimine %40 kapasite düşürme baskısını uzun yıllar Botaş da önemli görevler üstlenmiş bir bürokratla konuştum. Bana anlattıkları aynen şöyle:

"Bugün sistemde hiçbir tıkanıklık yok. Tuzgölü'nde depolama 12 kuyunun 10'u çalışıyor. Şu anda da çok da öyle anlatıldığı gibi 10 gün bir kesinti olmayacak. Sadece Botaş biraz tedirginlik yaşadı gördüğümüz kadarıyla. Ama İran'ın hemen hemen her yıl bir 10 günlük kesinti yapıyor.

Bunun da temel nedeni İran günlük 650 milyon metreküp gaz kullanıyor sistemde. Bazen onlarda sıkışıyor. Sıkıştıkları da hemen Türkiye'nin gazını kesme hikayesini dile getiriyorlar. Bu her yıl olan bir şeydir. 10 gün sürmeyecek. Bir iki gün içinde atlatacak bir durumdur.

Bizim zamanımızda günlük 219 milyon metreküp olan tüketim bugün 288 milyon metreküpe çıktı. İran bizim 3 katımız gaz çekince bazı dönemler sıkışabiliyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com