26 Haziran 2023

'Rüzgar ihracı'nı sevdik

Küresel ekonominin düzelmesi ve kredi musluklarının açılmasıyla 2025 yıl sonuna doğru yenilenebilir enerji yatırımının artacağı dile getiriliyor.

24 Haziran 2023

Merkez’in kararı LPG’ye zamma dönüştü


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 22 Haziran tarihindeki toplantısında 650 baz puanlık düşük faiz artışı ile politika faizi % 15’e çıkarılması, akaryakıt ürünlerinden LPG/Otogaz’a yaramadı.

22 Haziran 2023

Özel kalemden bakan yardımcılıklarına atamalar ‘Gölge kabine’ olarak yorumlandı

Resmi Gazete’nin 22 Haziran 2023 tarihli sayısında bakan yardımcılıklarına atamalar yapıldı. Ancak atamalar incelendiğinde kritik bakanlıklara yapılan atamaların bir çoğundaki kişilerin eski özel kalem müdürleri (ÖKM) olması dikkat çekti. 

21 Haziran 2023

Motorin indirim hattında


Salı günü 1,64 lira zam gelen motorin ürünü, yurt dışı ürün fiyatlarındaki gerileme nedeniyle indirim hattına girmiş durumda. 

19 Haziran 2023

Doları 19 TL’ye düşürecek faiz kararı, akaryakıtta 3.5 lira indirim olarak yansır

Para Politikası Kurul toplantısı saat 14:00'te olacak. Akaryakıt fiyatlarını belirleyen MB döviz kuru ise saat 15:30'da baz alınacak.

Motorine büyük zam

OPEC+ grubu üyesi 9 ülkenin aldığı kararlar, Fed'in izlediği politikalar ve Rusya'da, Çin'de yaşanan küresel gelişmeler ile benzin ve motorin fiyatları cephesindeki beklentiler değişiyor.

18 Haziran 2023

Ekonomisi nasıl bir ülke hayal etmeliyiz?

Türkiye önümüzdeki aylarda yeni bir seçim süreci ile gelecek 5 yılı için karar verecek. Yurttaşlar, 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın genel olarak 20 yılda, ancak özellikle son 5-6 yılda ekonomide ortaya koyduğu performansa bakarak ‘Ekonomisi nasıl bir ülke hayal etmeliyiz’ sorusuna yanıt arayacak.

16 Haziran 2023

Mehmet Şimşek’in ilk sınavı KKM yükü…

Bir süre önce Bkz: Ekonomide 'ponzi sistemi' uygulanır mı? başlığında bir yazı yazmıştım...

Ekonomide saadet zinciri uygulanır mı? diye sormuş, ‘yüksek kazanç getiren bir üretim varmış’ gibi gösterilip yatırımcıların sistemde kalmasını amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı yönteme dikkat çekmiştim.

14 Haziran 2023

Şimşek'in bürokraside atama yapmasının önü kesilmiş...

Ekonomi yönetiminin teslim edileceği, ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasına kesin gözüyle bakılırken bir anda, Hazine ve Maliye Bakanı yapılan Mehmet Simsek'in ekonomi birimlerinde yapacağı atamalarda sıkıntı yaşayacağı görülüyor.

13 Haziran 2023

Şimdi vaatleri gerçekleştirme zamanı…

Değerli okur, sizler bu satırları okurken, Türkiye’nin kaderinin ikinci kez oylandığı 28 Mayıs 2023 seçim sonuçları da netleşmeye başladı.