16 Ekim 2024

AK Parti’nin teklifi ertelendi mi iptal mi edildi?

AK Parti’nin geçen haftanın son günü TBMM’ye sunduğu savunma sanayi fonuna katkı getirecek olan Kanun Teklifi haftanın ikinci günü görüşülmeye başladı. Ancak görüşmelere geçilmesinin ardından iki saat sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda son anda durduruldu.

12 Ekim 2024

İşin içinden çıkılamaz hale mi geldik?


Vergileme tekniğinde çok önemli bir usul vardır. O da vergilerin oluşturduğu bir etkinlik kaybı olan ‘aşırı vergi yükü’. Bu durum vergilerin saptırıcı etkileri sonucu ortaya çıkar ve devletin elde ettiği gelirden daha fazla bir oranda, vergi yükümlüleri üzerinde refah kaybına yol açan bir etkinsizlik durumu oluşturur. Son vergi paketindeki vergilere bakarsanız, vergilerin saptırıcı etkisinin artık geldiğini belirtelim.

10 Ekim 2024

Ücretler Deutsche Bank’ı, Çinliler AB’yi, Merkez de bizi gerdi!

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK-AR) verilerine göre, Türkiye, dünyada emekliler ve sosyal korumaya (sağlık dahil) GSYH'ye oranla en az harcama yapan ülkeler arasında yerini aldı. Emeklilere GSYH'den yapılan harcamalarda dünya ortalaması yüzde 7,9 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 4,3 oldu.

06 Ekim 2024

Savaş tamtamlarını ekonomi mi, siyaset mi çalıyor?


MB Başkanı Fatih Karahan anlatırken, ‘ekonomi düzeliyor mu’ diye rakamlara odaklanıyoruz, sonra bir bakıyoruz, Cumhurbaşkanı Erdoğan “İsrail’in Filistin ve Lübnan’ın ardından gözünü dikeceği yer Anadolu toprakları” şeklinde bir açıklama ile herkeste soğuk duş etkisi yaratıyor.

02 Ekim 2024

AB yeniden ‘kendini var etme’ arayışında; ya biz…(5)

Yazı dizimizin son bölümüne geldik…Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı ve eski İtalya Başbakanı Mario Draghi “AB Rekabetçiliğinin Geleceği” raporundaki önerilerin hızla uygulanmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda milletvekilleriyle paylaştı.