31 Temmuz 2024

Sınırsız ücrete ‘sınır’ getirilemedi

Kamu kurum ve kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde görev alan bürokratlara verilecek üyelik ücretine getirilmesi planlanan sınırlama daha başlamadan iktidar kanadından geri döndü. Sınırsız kurul üyelik ücretlerine 98 bin 41 lira gibi bir sınır getirilmesi ve yürürlük tarihinin de 1 Eylül olması planlanıyordu.

28 Temmuz 2024

Asgari ücreti bir de ILO’dan dinleyin! (2)

 

Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde asgari ücrette artış yapılmadığı için geçim standartlarının ciddi şekilde bozulduğu Türkiye’den, ‘Asgari ücreti siz belirleyin’ teklifi gelirse ILO’nun nasıl bir yol izleyeceğini ve diğer ülkelerdeki yöntemi sorduk?

24 Temmuz 2024

Asgari ücreti bir de ILO’dan dinleyin! (1)

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Ahmad Hassan ile birkaç gazeteci ILO’nun faaliyetlerini konuşma imkanı bulduk. ILO’nun gündemi çalışma hayatı olunca biz de günlerdir tartışılan asgari ücret konusunda ILO’nun değerlendirmelerini merak ettik.

20 Temmuz 2024

Vergi paketi ne kadar kazandıracak? (2)

 
Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının, siyasi iradenin destek vermesi halinde garsonların bahşişinin bile vergilendirilebileceğini adeta ‘sinekten yağ çıkarılabileceğini’ gösterdikleri paket TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda gece yarısı saat 03.00’da kabul edilerek Genel Kurul safhasına geldi. 

17 Temmuz 2024

Vergi paketi ne kadar kazandıracak? (1)

Haftalardır ‘basına sızdırılan’ ardından ‘sızdırılan bizim üzerinde çalışmadığımız’ taslak diye anlatılan vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemeyi 3 köşe yazısında değerli okurlara sunduk. Başlangıçta 181 milyar lira kadar bir gelir beklentisi olan taslak biraz daraltılınca, tahsili yapılabilirse, 140 milyar liralık gelir beklentisi var.

14 Temmuz 2024

98 bin lira toplantı ücretinde gözden kaçanlar…

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta görüşülerek kabul edilen ve önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen kamuda tasarruf paketinde üst düzey 400 kadar bürokratın maaşlarının haricinde bir kuruma yönetim kurulu üyesi olarak atanmaları halinde, bu görevlerinden aylık 98 bin 41 lira ücret alınmasına ilişkin düzenlemeyi ’98 bin lira olmaz, 34 binde anlaşalım’ başlığı ile değerlendirdik.

10 Temmuz 2024

98 bin lira olmaz, 34 binde anlaşalım

 

Başlığa bakınca araba satışı ya da Kurban Bayramı’nda hayvan alım satımında celeple el sıkışması gibi  bir pazarlık sanmayın. Ama siz TÜİK’in son yıllarda rakamlar üzerinde nasıl oynanacağını gösterdiği marifeti olarak da okumayın.

06 Temmuz 2024

Tasarruf paketi mi dediniz?

Ekonomide yaratılan yükün çoğunu dar gelirli vatandaşın sırtına yükleyen iktidar, göstermelik bir yasa teklifi ile kamu da tasarruf yapmaya çalışıyor. Bu kapsamda hazırlanan 32 maddelik yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.

04 Temmuz 2024

‘Veren el, alan elden üstündür’ sözünün içi boşaltıldı

 

Çok özel bir atasözüdür. Yardım ve cömertliğin ne kadar değerli olduğunu anlatır. Birilerine yardım vermenin, onurlu ve saygınlığını vurgular.

02 Temmuz 2024

Akaryakıta Temmuz’da ÖTV ve KDV zammını hesapladık!

Akaryakıt fiyatları tarımdan, sanayiye üretimde oldukça önemli bir girdi. Dolayısıyla enflasyon üzerinde de hatırı sayılır bir etkisi var. Ancak ürün fiyatının döviz kuruna, yurtdışı fiyat hareketlerine bağlı oluşu, kullanım sıklığının fazlalığı gibi etkenler nedeniyle enflasyon üzerindeki etkisinin bu iniş-çıkışından dolayı hissedilmesi zayıf olabiliyor.