29 Aralık 2023

“Enflasyon düzeltmesi” soru işaretleri ile geliyor!

Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nin yayın organı "24 Saat Gazetesi"nde iş dünyası için önümüzdeki yılları etkileyeceği beklenen 'Enflasyon düzeltmesi'ni uzmanlarla değerlendirdik.. (Yazının tamamının linki aşağıda...)

Çift haneli enflasyon, vatandaşı zorlarken, 1 Ocak 2024’ten itibaren işletmelerin bilançolarında “enflasyon düzeltmesi” uygulanacak. Maliye Bakanlığı, bankacılık ve finans sektörünü enflasyon düzeltmesi kapsamı dışında bırakmayı planlanıyor

27 Aralık 2023

Asgari ücret 17 bin lira olur mu?



Türkiye’de özellikle işçi, emekli kesiminin alım gücü 1.5 yıldır yaşatılan enflasyonist ortam nedeniyle ciddi erozyona uğradı.

24 Aralık 2023

Düzeltme ile Türkiye’deki şirketler güncellenecek



Yazımıza “Enflasyon düzeltmesi nedir, ne değildir” sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Enflasyon düzeltmesi; borç yükü altındaki firmalardan vergi alan borçsuz firmaları ise daha az vergi alarak destekleyen bir mekanizma içeriyor. Bu yönüyle ekonomik mantığın tersine çalışıyor yani.

20 Aralık 2023

Emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki uçurumun hikayesi! (II)



Önceki yazımızda 1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa kapsamında emekli maaşları Türkiye’nin her yıl milli gelirindeki artışın yüzde 100 oranının yansıtıldığını anlatmıştık. Ancak, 2008 yılında çıkarılan 5754 sayılı yasa ile bu oranın yüzde 30’lar seviyesine çekildiğini belirtmiştik. Daha vahim olanın ise 1999 ile 2008 arasında geçen 9 yılda emekli maaşlarına yüzde 24 fazladan ödeme yapıldığı gerekçesiyle geri alınması olduğunu dile getirmiştik.

17 Aralık 2023

Emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki uçurumunun hikayesi! (I)



Asgari ücretin 2024 yılında ne kadar olacağı konusunda toplantılarının ilki 11 Aralık'ta yapıldı. İkincisi yarın 18 Aralık 2023’te gerçekleşecek.

14 Aralık 2023

Asgari ücret; dünyada başka, biz de başka…


Asgari ücret belirlenirken, ‘sosyal devlet’ ilkesi gereği bazı koşulların oluşturulması gerekiyor. Örneğin; ‘Hayat pahalılığı’ kriteri getirilmeli, satın alma gücü baz alınmalı ve en önemlisi ILO 131 sözleşmesi şartı olan asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de hesaba katılmalı.

11 Aralık 2023

Meğer 4,6 milyon emekliye 5 bin lirayı vermemişler




Hükümetin en başında çalışan çalışmayan olarak ayırım yaptığı emeklilere vereceğini söylediği 5 bin liralık Cumhuriyetin 100. Yılı ikramiyesinde verilerin bildiğimizden çok farklı olduğu ortaya çıktı.

07 Aralık 2023

Kripto paralara regülasyon yolda




Hazine ve Maliye Bakanlığı dünya piyasalarını manipülasyonda çokça kullanılan kripto paralarla ilgili regülasyon çalışması başlattı. Türkçeye çevirdiğimizde regülasyon, “sektörü yöneten yasalar, yönergeler ve anlaşmalar dahilinde faaliyet gösterme çabalarını ifade etmek” diyebiliriz.

04 Aralık 2023

Maliye SMTT kurdu

Hemen söyleyelim SMTT’nin ne olduğunu: Sosyal Medya Takip Timi.

Şaka değil, Dilan-Engin Polat gibilerinin mantar gibi çoğalması, bu tiplerin sosyal medya üzerinden yatak odalarını, özel günlerini olabildiğince görgüsüzce toplumun gözüne sokmaları Maliye Bakanlığı’nın dikkatinden kaçmadı.

01 Aralık 2023

Borsaya vergi yok, döviz kazançlarına yüzde 40 vergiyi Merkez istiyor



Merkez Bankası, Türkiye’ye döviz getirilmesini ve TL olarak yatırılmasını sağlayacak bir düzenlemenin hayata geçirilmesini istiyor. Bunun temel nedeni de kur korumalı mevduatlar çözüldükçe dövize kaçışı önlemek. Cumhurbaşkanı’na yüzde 40 vergi oranına çıkarma yetkisinin getirilmesini Merkez Bankası istedi.