03 Şubat 2022

Tam da ‘maaşlara iyi zam aldık’ demiştik ki….



Tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 11,10 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 48,69 oldu. Yeni yılın ücret artışları şimdiden eridi.

Allah'tan geçen yılın Mart ayında TÜİK’e atanan Sait Erdal Dinçer gibi birini getirip TÜİK'e başkan yaptılar.

“Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek...” diyerek gider ayak “84 milyonun vebalini alamam” dedi de Ocak ayında Aralık ayına ilişkin enflasyonu yüzde 36,08 açıkladı.

Tüketici fiyatları, aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 artarken, yıllık enflasyon yüzde 21,31'den, yüzde 36,08'e yükseldiğini yazdık.

Bu sayede biz sabit gelirli memur ve emekliler de adam gibi bir artış aldık.

İşte bu açıklama iktidarı bayağı rahatsız etti ki; mart 2021’de atanan Dinçer bir yılını doldurmadan Ocak ayında görevden alındı.

Yerine atanan yeni TÜİK başkanı Erhan Çetinkaya, Ocak ayına ilişkin rakamlara müdahale edecek kadar zaman bulabilmiş midir bilmiyorum?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında enflasyon yüzde 11,10 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 36,08'den yüzde 48,69'a yükseldi.

Yani elektriğe yüzde 127 zam yapacaksın…

Bu zamdan önce aralık ayı yüzde 13,58 artan enflasyon sadece elektrik kalemine rağmen, ocakta yüzde 11,1 artış gösterecek.

Allah’tan Çetinkaya, kasım ya da aralık ayında atanmadı.

Eğer atansaydı, yüzde 36,08 olan rakam yüzde 23-25 arasında açıklanacaktı.

Diyorum ya hiç değilse maaşlara gelen artışlar ile bir ay da olsa biraz nefes aldık.

Ancak ortada ‘bu nasıl hesaplama’ dedirten bir durum var.

Her ayın 3’ünde bir önceki ayın enflasyon rakamları hem Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), hem İstanbul Ticaret Odası (İTO), hem de TÜİK tarafından açıklanıyor.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy hocanın ENAG grubu enflasyonla ilgili verilerde internet üzerinden işletmelerden aldığı rakamlarla çalışırken, TÜİK, resmi kurum olarak her ay düzenli olarak işletmelere ellerindeki ürünlerin fiyat artışlarının nereden kaynaklandığına kadar bir dizi soruyu içeren bir anket ile belirliyor.

ENAG’ın verilerinin her seferinde TÜİK’in oldukça üzerinde çıkması dikkat çekiyor.

Bu satırların yazarı olarak birçok ihtiyacım olan ürünü piyasadan yüzde 30-45 aralığında daha ucuz ve indirimli oluşundan dolay internet üzerinden alışveriş yapan biriyim.

Örneğin aracımın yazlık kışlık lastiklerinden tutun da, eşim ve çocuklarım kıyafetlerinin önemli bir kısmını internetten almasını gösterebilirim.

Burada benim dikkatimi çeken şu; ENAG’ın indirimli satışların olduğu internet üzerinden fiyat topladığı halde TÜİK’ten daha yüksek bir enflasyonu açıklaması.

Bu bile TÜİK’in verileri daha düşük gösterdiği konusunda bir fikir veriyor.

Dedim ya; Allah’tan 9-10 aylığına birisini atadılar TÜİK’e de bizler bir aylık da olsa maaşlara düzgün bir artış aldık.

Ama saltanatımız bir ay sürdü…

Aşağıdaki tabloda 3 kurumun da kendi teknikleri ile derlediği fiyatlardan tespit ettiği enflasyon farkını gösteren tabloyu aşağıya verdiğimde daha iyi anlayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com