03 Nisan 2022

Stopajın yüzde 5’e çekilmesi masada



Şirketlerinin finansman kolaylığına ulaşmasında kâr dağıtımı üzerinden alınan stopaj vergisinin yeniden düşürülmesi masada. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüzde 15 olan stopaj oranını geçen yılın 21 Aralık tarihinde yüzde 10’a indirmişti. Şimdi ise yüzde 5’e çekilmesi konusunda bir çalışma yapılıyor.

Çok mu önemli stopaj oranının yüzde 5’e, hatta sıfıra çekilmesi?

Öncelikle şirketlerin dağıttığı kârın vergilendirilmesi, yeni yatırımcılar bulma konusunda şirketlerin finansman ihtiyaçlarını sağlamalarının önündeki ciddi bir engel olduğunu belirtelim.

Açıkçası bu konu üniversitelerde de teorik dersler arasında incelikle anlatılan bir konu.

Stopaj oranı düşürüldükçe, şirkete yatırım yapacak yatırımcıları ve girişimcileri artırdığı bilinen bir gerçek. Hatta yüksek stopaj vergisi yüzünden şirketlerin vergiden kaçındığı, oluşan kârı kendi bünyelerinde tutmayı tercih ettikleri ve dağıtmadıkları biliniyor.

İşte şirketin ortaklarına yapacağı kâr dağıtımına uygulanan stopaj vergisinin düşürülmesi ya da düşük uygulanması, hem şirketlerin temettü dağıtımı konusunda daha cömert olacaklarını, hem de yatırımcıların şirkete finansman sağlama motivasyonunu artıracağı bütün dünyada bilinen ve uygulanan bir maliye politikası.

Özellikle bizim gibi ekonomik kalkınmışlığı gerilerde olan ülkelerde şirketlerin finansmana erişimde mahkum oldukları yüksek faizli kredi sürecini herkes biliyor.

Stopaj gibi şirketin vergisini ödedikten sonra ortaya çıkan kazancından ayrıca ödemek zorunda olduğu stopajın düşürülmesi, hatta sıfırlanması, şirketin kendisine, dolayısıyla da ülkeye yeni yatırımlar sağlamada önemli oluyor.

Şimdilik yeterli olmasa da şirketlerin, karlarını ortaklara dağıtma aşamasında yaptıkları ödemelerin stopaj oranı 21 Aralık 2021 tarihinde yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilmişti.

Bu kapsamda tam mükellef kurumlar vergisi mükellefi şirketler tarafından kârlarının ortaklara dağıtılması aşamasında yüzde 10 oranında yapılan stopajın 5 puan daha indirimle yüzde 5’e düşürülmesinin gündemde olduğunu belirtelim.

İndirimli stopaj uygulaması dar mükellef olarak tanımlanan yabancı yatırımcı şahıs ve şirketleri de kapsayacak.

Yeni oranlı uygulama yürürlüğe girdiğinde, Türkiye'deki şirketlere yatırımda bulunan yabancı kişi veya şirketlerin bu tarihten itibaren yatırımları karşılığında alacakları kar paylarından da yeni oranda tevkifat yapılacak.

Gerçek kişi yabancı yatırımcılar için stopaj nihai vergileme sayılacak ve bu gelirler için beyanname verilmeyecek. Dolayısıyla dağıtılan kar payları üzerinden yapılan stopaja yönelik oran indirimi, yabancı yatırımları daha cazip hale getirebilecek.

Uygulama hayata geçirildiğinde payları Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin yatırımcılarına dağıttıkları karlar için de yüzde 5 oranında yeniden belirlenecek indirimli stopaj geçerli olacak.

Stopaj avantajı borsada yatırımları olan yerli ve yabancı yatırımcıların daha fazla kazanç sağlamasına yol açacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com