En başında önemli bir haber vereyim…
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin geçtiğimiz şubat ayında Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda dile getirdiği, fahiş fiyat uygulayacaklara karşı kurulan özel denetim TİM’lerinin sabahlara kadar mesaide olduğunu belirtelim.
Bu kapsamda Türkiye’nin çeşitli yerlerinden İstanbul, Ankara, Antalya, gibi kritik merkezlerdeki meyve-sebze hallerine gelen ürünlerin gece yarısından sabaha kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim elemanlarınca incelendiğini öğrendik.
Şimdi şu haller hikayesini biraz açalım.
Mesleğin son 20 yılını Sanayi Bakanı’nın Ali Çoşkun olduğu AK Parti’yi izleyerek geçirdim. Onun zamanında gündeme getirilen ve ‘düzenlendi düzenlenecek’ denilen ‘Hal Yasası’nın ‘yılan hikayesi’ne dönen halini izledim.
Bu haller halen düzenlenmedi.
Fıkra gibi…
Kışın sebze meyve fiyatları artıkça akıllara gelir.
Yaz dönemi tarla ürünü piyasaya çıkınca, fiyatlar geriler ve ta ertesi kışa kadar kulak arkası edilir.
TBMM çatısı altında vergi düzenlemeleri genelde yeminli mali müşavir kökenli milletvekillerinin kontrolünde olur. Çıkması gereken yasa çıkmaz, ya da çıkmaması gereken düzenleme haliyle çıkar.
Bu hal yasasında da sebze-meyveci vekiller mi var bir türlü anlamadım.
Neden AB tarzı üretildiği noktadan hale gelinceye oradan da marketlere ulaşıncaya kadar bir sistem kurgulanamıyor.
Şimdi yeniden gündeme getiriliyor.
Ama emin olun hal düzenlemesi yeniden unutulur.
Hele ki seçime gidilen bir süreçte, milyonlarca ailenin geçindiği hallere ilişkin getirilecek bir sıkı kontrolün sandığa nasıl yansıyacağı belli olmaz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da önceki gün, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu toplamış. 20 yıllık iktidar değillermiş gibi, ürün takibinin anlık olarak yapılmasına imkan sağlayacak yeni dijital bir sistem kuracaklarını açıklamış.
Çok geriye gitmeye gerek yok, arşivlere bakmak yeterli…
2021 yılının kış aylarında sebze-meyve fiyatları almış başını gitmişken, devleti yönetenlerin aklına yine hal düzenlemeleri gelmişti.
Yukarıda haberini duyurduğumuz TİM’lerle ilgili detaylar ise şöyle:
Edindiğimiz bilgiye göre, her ilin kendisinin belirleyeceği sektörlerle ilgili ticari faaliyetlerin incelenmesi konusunda 81 il Valiliğine gönderilen bir yazı ile talimatı verildi.
Talimat yazısında yapılacak denetimlerde şunlara dikkat edilmesi istenildi:
“İşletmenin faaliyet durumu, konusu, merkez ve şubesi hakkında bilgi. İşyerinde sigortalı ve kayıtdışı çalışanların tespiti. İşyerinde ÖKC kullanılıp kullanılmadığının tespiti, belge düzeni yönünden gerekli tespitlerin yapılması. En yüksek mal ve hizmet alışı yapılan 5 mükellefin bilgileri. Aynı adreste bulunan farklı mükellef bilgileri. E-ticaret yapılıp yapılmadığı. İmalat, ithalat ve ihracat olup olmadığı. Küme iş yerlerinin bulunduğu yerlerdeki giriş/çıkış kapılarında denetime tabi tutulan nakliye araçlarında sevk irsaliyesi taşıma irsaliyesi, vergi levhası olup olmadığı hususları.”
Bu kapsamda yine İstanbul’da eczacılarla ilgili incelemelerin başladığı da belirtiliyor. Bakalım denetimler fiyatları ne kadar etkileyecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
cemilcahitsaracoglu.blogspot.com