12 Nisan 2022

TMSF’nin eli güçlendiriliyor



TBMM'ye sunulan 20 maddelik “Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile TMSF'nin elinde bulunan ve kayyım atanan şirketlerde malvarlığı payları bulunanlarla ilgili sahiplerinden mahkemelerce kaçak kararı olanların bu paylarının kısmen veya tamamen satışına imkan getiriliyor.

Kanun Teklifi ile ayrıca 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonundaki şirketlerle ilgili bedeli ödenerek hakim hissedar haline gelen şirketler, fonlar ve bunların bağlı ortaklıkları da muafiyet kapsamına alınıyor.

Ayrıca TVF tarafından kurulacak şirket ve alt fonlara tanınan muafiyet ve istisnaların maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önce kurulmuş şirket ve fonlara da uygulanması getiriliyor.

Yine Ulaştırma Bakanlığı'nın 2019 yılı başında işletmesin büyükşehir belediyelerine devrettiği metro, şehir içi raylı sistem projelerinin ödenmeyen bakiye tutarları için her ay vergi gelirleri paylarından yüzde 5 kesinti yapılması Anayasa Mahkemesi’nce “Cumhurbaşkanınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanan kesinti tutarının Cumhurbaşkanına verilen yetki sınırı belli olmadığı” gerekçesiyle iptal edilmişti. Şimdi bu oranın yüzde 5’i geçemeyeceği şeklinde düzenlemesi sağlanıyor.

Yine 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14’üncü maddesinde değişiklik yapılıyor. 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarda yer almasa bile 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraların 2022 yılı sonuna kadar Türk Lirasına dönüştürülmesine imkan getiriliyor. Bu durumda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kar payları ile diğer kazançlar istisna kapsamına alınıyor.

Düzenleme ile TMSF’nin yükünün hafifletilmesi amacıyla bünyesinde yeni daireler oluşturuluyor. Başkan yardımcılığı ikiden üçe çıkarılıyor. Daire başkanlığı sayısı 10’dan 12’ye bağlı müdürlük sayısı da 6’ya çıkarılıyor. Ayrıca fona destek hizmetleri personeli imkanı getiriliyor. Buna göre Fon, kat ve mutfak görevlisi, şoför, güvenlik gibi hizmetlerde istihdam yapabilecek.

TMSF elindeki şirketlerin yönetilmesinde kusur bulunması halinde “Fon bu meblağı ilgililerinden talep eder” şeklindeki eski ibare biraz esnetildi. “Fonun bu meblağı kusurlu bulunan ilgililerinden talep etme hakkı saklıdır” şekline değiştiriliyor.

TMSF'nin elinde bulunan ve kayyım atanan şirketlerde malvarlığı payları bulunanlarla ilgili sahiplerinden mahkemelerce kaçak kararı olanların bu paylarının kısmen veya tamamen satışına imkan getiriliyor.

Fonun kayyım olarak atandığı şirketlerin satışında elde edilecek tutardan satışa hazırlık ve diğer masrafların düşülmesinden sonra kalan tutarın yargılamanın sonuçlanmasına kadar bir hesapta nemalandırması yapılıyordu. Bu nemalandırmaya ‘şirket ortaklık payları’ ilave ediliyor.

Öte yandan kayyım atanan şirketin paylarının satışında satışa ilişkin masraflar ile dava veya avukatlık masrafları terör örgütü üyeliği veya iltisakı bulunmayan hissedarların paylarından düşülmeyecek şekilde düzenleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com