15 Mart 2022

Faizde beklenti nedir? Merkez piyasa kadar heyecanlı mı?



Türkiye, çiçeği burnunda yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gözlerindeki ‘ışığa’ odaklanarak, elindeki döviz mevduatlarını Kur Korumalı Mevduat ile TL’ye çevirip Merkez Bankasına yatırdı.

Uygulamanın bir defalık olacağı açıklansa da yaşanan Rusya-Ukrayna geriliminin emtiaların yanı sıra, özellikle kurlarda yarattığı artış yönlü eğilim iktidara uygulamanın yenilenmesi kararı verdirdi. Böylece ilk 3 aylık mevduat dönüşüm tarihi olan 20-24 Martta ödemeler yapılacak.

KKM’lere bankalar yüzde 14-17 arası faiz verdi. Bu hesapların faizi vade sonunda, döviz kurundaki artışın altında kalırsa aradaki farkı TL’den KKM’ye geçenlerde Hazine, dövizden geçenlerde ise Merkez Bankası ödeyecek. Vade sonunda hesabın faizli bakiyesi ile vade başlangıç ve vade bitiş tarihindeki kur farkı kıyaslanacak. Daha yüksek olan tutar hesaba aktarılacak.

Ancakkk…

Tam da bu hafta döviz kurlarında ilginç bir gerileme gözleniyor.

Tabi Rusya-Ukrayna sürecinin ateşkes görüşmelerinden çıkan olumlu gelişmeler nedeniyledir denilebilir.

Ancak, ABD Merkez Bankası FED’in yılın ikinci toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde yapılacak. FED gelişmeleri yakından takip ediyor. Üçüncü toplantısı ise 3-4 Mayıs tarihinde.

Üçüncü toplantının tarihinin şöyle bir önemi var. FED iki gün sonra alacağı kararı 2 aylık bir izleme sonrasına erteleyebilir.

Çünkü, Rusya-Ukrayna sürecinde Rusya’nın işgal etmesi için Fransa’nın uzlaşmacı tavrını bile sabote eden ABD’nin para birimi dolar tam da Biden’ın istediği gibi Euro karşısında ciddi değerlenmeye başladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Euro ve Ruble’nin dolar karşısında değeri düştü.

ABD’de önümüzdeki döneme ilişkin ‘endişe verici olarak ifade edilen’ enflasyon konusunu dizginlemek için FED’in faiz artırım kararı vardı ya. Dolardaki bu değerleme ile bu adıma hiç gerek duymayabilir. Dolar kuru FED’in varlık alımlarını azaltmaya düşüncesine gerek kalmadan istenildiği gibi değerlenmeye başladı. Dolayısıyla 15-16 Mart tarihlerinde yapılacak FED toplantısında bir karar alınması beklemek erkenci olabilir. O nedenle de 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak üçüncü toplantıya kadar piyasaları gözleyeceğini söyleyebiliriz.

Bizde Merkez Bankası’nın toplantısı FED toplantısından sonra, 17 Mart Perşembe günü yapılacak. KKM’nin dönüşüm haftasının geleceği düşünülerek, faiz artırımı yapılacağı yönünde sosyal medyada paylaşımlar başladı.

Ancak faiz artırımının mantıklı bir tarafı var mı bir düşünelim?

Bizde bu yılın Haziran ayına kadar alınması gereken bir erken seçim kararı var. Karar gereğince sonbaharında seçimlerin yapılma olasılığı yüksek. Bu durumun etkisiyle döviz kurunda bir artış olacağı görüşü hemen herkesin kafasında yer edinmiş durumda.

Toplumun büyük bir kesiminde bu düşünce varken, Merkez Bankası faiz artırımı yapıp, dolar kurunu düşürerek, KKM mevduat sahiplerine daha düşük kurdan faiz ödemeyi planlayabilir.

Ancak, vatandaşlarda ‘kurlar düştü, elimdekini dövize dönüştüreyim’ düşüncesinin de önünü açmış olur.

Böylece ‘seçimler nedeniyle döviz kurları artacak zaten’ düşüncesinde olan vatandaşlarda döviz kuruna bugünlerden başlayan bir artışa yönelme olabilir. Bu yönelme kuru daha da yukarı taşıyacaktır.

O nedenle FED’in de faiz konusu pas geçerek gelişmeleri izleyeceği gibi Merkez Bankası’nın da faizi pas geçerek izlemede kalmasının daha sağlık olacağı görülüyor.

Yoksa 3 ay önce, ekonominin bütün kurallarının altüst edilmesi uğruna ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ denilen kurguda atılan taş kurbağayı korkutmamış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com