30 Mayıs 2024

Maliye Bakanlığı'nda içeriden feryat!



Hazine ve Maliye Bakanlığı bir yandan ekonomide atılacak adımlara yoğunlaşmışken, diğer yandan da bütçe dengesini kurtarmak amacıyla denetim ve tahsilatları yoğunlaştırıyor. 20 yıl gibi bir süre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı izleyen biri olarak, hem taşra hem de merkez teşkilatlardan zaman zaman kurum içerisinde alınan kararlar ile yaşananlara ilişkin bilgiler de bizlerle paylaşılır. Bunların hemen hepsini de bir şekilde yazılarla paylaşırız.

Benzer bir sıkıntı da geçtiğimiz günlerde geldi. Bu sefer bakanlığın ilgili birimleri arasındaki ‘çatışmanın’ olması dikkat çekti. Bizimle paylaşılan yazı, vergi denetim kurulu üzerinden vergi dairelerinde başlatılan teftişte yaşananları içeriyor. Eğer yazılanlar doğru ise “kantarın topuzunun kaçtığı” görülüyor.

26 Mayıs 2024

Baz etkisi enflasyonu düşürüyor, fiyatları değil


Son yıllarda ekonomideki yüksek enflasyonla beraber, bir de ‘baz etkisi’ kavramını sıkça duyuyoruz. Genellikle de “enflasyon …… ayı sonrası baz etkisiyle düşecek” şeklinde cümleler. Şimdilerde de, 2021 yılından bu yana başlatılan yüksek enflasyonla ilgili haziran ayından itibaren düşüşe geçeceği mesajları verilmeye başlandı. Ve bu düşüşün de ‘baz etkisiyle’ başlayacağı dile getiriliyor. Ancak, baz etkisinin enflasyonu düşürdüğü dile getirilirken, fiyatları düşürmediği ise hiç söylenmiyor.

22 Mayıs 2024

2001’deki seviyeye yaklaştık!


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki günlerde bir televizyon programında Merkez Bankası’nın, döviz biriktirmemesi durumunda liranın nominal değer kazanabileceğini belirterek “Piyasadan döviz almasak (Dolar/TL ) 20'li rakamlara, 30'un altına gerilerdi” açıklamasına okurlardan “Neden daha fazla düşmesi beklenmiyor ki ya da elimizdeki dövizi bozalım mı” şeklinde bazı tepkili sorular geliyor.

19 Mayıs 2024

Maliye’ye birleştirme yaramıyor!


Okurlara bir Pazar günü yazısı olarak ismi ‘Maliye Bakanlığı’ iken 20 yıl kadar hemen her gün izlediğim, şimdilerde ise ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı’na dönüştürülen kurumla ilgili son dedikoduları anlatayım.

16 Mayıs 2024

Siz, Audi ve Mercedes’e binemezsiniz!



Kamuda tasarruf yapılmasına ilişkin geçen hafta açıklanan tedbirlerin başında kamudaki taşıtlarla ilgili tasarruf gündeme geldi. Bugüne kadar birkaç kez bu konuda ‘tasarruf uygulanacak’ denildi ise de hiçbir zaman hayata geçemedi. Böylece Türkiye genelinde 125 binden fazla kamu aracının önü açıldı.

12 Mayıs 2024

‘Baraj çocukları’ 67 bin MW’lık potansiyele talip

Türkiye’nin son 10 yılına damgasını vuran rüzgar ve güneş enerjisinin yanı sıra, 32 bin MW’lık kurulu gücü bulunan hidroelektrikte daha 67 bin MW’lık potansiyelin bulunduğu belirtiliyor.

09 Mayıs 2024

Bu bir çıkış yolu olur mu?


Yerel seçimlerin ardından ekonomi aktörleri atılacak adımlar konusunda garip şekilde bir bekleme sürecine girdi. Hakikaten beklenmeyen bir CHP zaferi, borsada hisse pazarlamacılardan, kripto piyasasındaki pazarlayıcılara, gayrimenkul pazarlamacılarına kadar herkeste bir ‘yutkunma’ etkisi gösterdi.

05 Mayıs 2024

Çözülmesi isteniyorsa KKM’de stopaj neden sıfır (0)?

 

Soru şu: Kur Korumalı Mevduatın (KKM) Merkez Bankasına maliyeti 820 milyar lira olmasına karşın, KKM’de stopaj neden halen (0) sıfır? Çünkü, yüzde 15’ler oranındaki stopaj vergisinin olmaması KKM’nin cazibesini artırıyor.

02 Mayıs 2024

İncelemeler durdu, esnafa gün doğdu

 



Sattığı ürünlerde yüzde 10 KDV oranını, yüzde 1 KDV’li satış şeklindeki usulsüzlükleri düzeltmek amacıyla geçen hafta getirilen KDV düzenleme tebliği tartışması bitmeden okurlarımız, uygulamada daha vahim usulsüzlüklerin olduğunu ortaya koyan görselleri bizimle paylaştı. KDV’deki bu yanlış anlamanın yanı sıra, incelemelerin seçimler nedeniyle durması esnafa hem zam hem de her satışını yüzde 1 KDV’ye endeksleme fırsatı yaratmış.