27 Nisan 2024

Vergi kaçırmada ‘bilgi fişi’ yöntemi de icat edildi

 
Dönerci, fastfood işi yapan yerlerde aldığınız ürün karşılığında ‘bilgi fişi’ diye bir yazarkasa çıktısı verilmeye başlandı. Bunun detaylarını anlatacağım…

24 Nisan 2024

İttifakta çatırdama mı başladı?

 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ABD’de temaslarda olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konuşmasında dile getirdiği ‘Locals-yerel’ ifadesi üzerine yaptığı açıklama bir anda gündeme düşünce, okurlardan da başlıktaki soru içerikleri geldi.

En başında belirtelim… Bahçeli daha önce de bir koalisyon iktidarını seçime götürecek adımı atmıştı.

21 Nisan 2024

MB zarar ettiğine göre, ekonomi iyi mi yani?

 

Son yazımızda Merkez Bankası’nın zor zamanlar için ayrılan yüzde 20’lik yedek akçesi Hazine’ye aktarıldıktan sonra, garabet bir ekonomi uygulaması olan KKM’nin de Hazine kısmının Merkez Bankası’na aktarılması sonucu Banka’nın 2023 yılında 818.2 milyar lira zarar ettiğini anlattık.

Eski Maliye Bakanlığı’ndan bir dost şöyle güzel bir espri yaptı:

17 Nisan 2024

Yedek akçeden sonra ‘Asrın buluşu’..!

 

Ekonominin kötü gidişatını durdurmak için önünüzde iki yol var. Ya dışarıdan cazip faiz oranları ile yatırım amaçlı para kaynağı çekmek, ya da içeride para basma veya birikmiş olan parayı ekonomiye aktarmak.

14 Nisan 2024

80 milyar lira seçimin yönünü etkiler miydi?


Yerel seçim öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 16 milyon emekli için 5 bin lira ilave destek verilmesi konusu gündeme geldiğini hatırlatayım.

07 Nisan 2024

TAKSFLASYON sürecine hazır mısınız? (2)

 

Önceki yazımızda, yüzde 70’lere dayandırılan enflasyonun düşürülmesi ve bütçenin toparlanması ancak vergiler yoluyla yani mal teslim ile hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranlarının artırılması, istisnaların kaldırılması, kurumlar vergisi oranlarında oynama yöntemi ile sağlanacağını anlatmıştık.

04 Nisan 2024

TAKSFLASYON sürecine hazır mısınız? (I)


Hep sorulan “Sert sıkılaştırma politikaları olur mu?” sorusuna yanıt vererek başlayayım. Baştan söyleyeyim seçim sonuçlarının iktidar üzerinde yarattığı etkiye bakıldığında; seçim öncesi ağzı açılan ‘seçim bütçe kesesinin’ kapatılması için kararlaştırılan sıkılaştırma politikalarını sertleştirerek sürdürmesi biraz zor.

01 Nisan 2024

Siyasete katkı vermeyeni halk cezalandırdı!

Hepimizin merakla beklediği yerel seçimler de nihayet sona erdi. Katılımın yüzde 78’lerde kaldığı bir seçimdi yaşanılan. Ama özünde halkın nazarında siyasete katkı vermeyenlerin cezalandırılmasıydı.