28 Aralık 2020

İşçi yine mutsuz!



Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2021 yılı asgari ücret tutarını brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net olarak ise 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirledi. İşçi temsilcilerinin talebi 3 bin liranın altında olmamasıydı.
TÜİK ise 2 bin 792 lira olarak öneride bulunmuştu. Yani 33 lira 90 kuruş üzerinde bir artışla 2021 yılında işçilere aylık 2020’ye göre 500 lira fazla ücret ödenmesi kabul edildi.

Asgari ücret tek bir işçi için hesaplanıyor, ancak aynı zamanda 2-3 çocuğuna bakmak zorunda olan işçiler de aynı asgari ücrete tabi tutuluyor.

Bu tutar bekar ve Asgari Geçim İndirimi dahil olmayan bir tutar oldu. 3 çocuklu işçinin eline AGİ ile birlikte 3 bin 13 lira geçecek.

Evli eşi çalışmayan işçi 2 bin 879 lira 50 kuruş

Evli eşi çalışmayan bir çocuklu 2 bin 919 lira 81 kuruş

Evli eşi çalışmayan iki çocuklu 2 bin 960 lira

Evli eşi çalışayan 3 çocuklu 3 bin 13 lira alacak.

Ücretin belirlenmesi sırasında pandemi sürecinin ekonomi üzerindeki etkisi işveren kesiminin önemli bir gerekçesi oldu.

TÜRK-İŞ ise hesaplama yapılırken, Aralık ayı enflasyonunun baz alınmamasını, gıda ve ihtiyaçların ücrete eklenmemesini eleştirdi.

Devlet ödemiyor ama karışıyor

Uzmanlar asgari ücreti devletin ödemediğine dikkat çekerek, ‘Devlet Destek Sistemi’ getirilmesini öneriyor. Yine tek bir işçi için belirlenen asgari ücretle ilgili olarak, ‘Asgari Ücret Desteği’nin de devlet tarafından sağlanması gerektiği dile getiriliyor. Burada en önemli eleştiri ise devletin ödemesine karışmadığı halde işçi ile işverenlerin kendi aralarında pazarlık etmelerini sağlayacak düzenlemeleri getirmemesi yönünde oluyor. Bunun da sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasının yanı sıra, tek bir sendika tarafından temsilin de işçilerin elini pazarlıklarda zayıflattığı dile getiriliyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 43’ü asgari ücretli

Öte yandan Türkiye AB ülkeleri arasında asgari ücret konusunda karnesi en zayıf ülkeler arasında bulunuyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun’un tespitlerine göre, AB ülkelerinde nüfuslarına göre asgari ücret alanların oranları şöyle:

Türkiye yüzde 43

Slovenya yüzde 19,1

Romanya yüzde 15,7

Polonya yüzde 11,7

Bulgaristan yüzde 8,8

Fransa yüzde 8,4

Yunanistan yüzde 7,7

Birleşik Krallık yüzde 5

Hollanda yüzde 3

İspanya yüzde 1

Belçika yüzde 0,4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com