29 Ağustos 2021

Barajın yüzde 7’ye düşmesi İYİ Parti ve HDP’yi nasıl etkileyecek?



Baraj değişikliğinin matematiksel hesabı ne olabilir? Baraj Millet İttifakını parçalama amaçlı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bosna Hersek ve Karadağ’da yaptığı resmi ziyaretler sonrası basın toplantısında bir soruya verdiği yanıt dikkat çekiciydi.
Soru önümüzdeki seçimlerde seçim barajının yüzde kaç olacağı ile ilgiliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Barajla ilgili olarak şu anda belirgin hale gelen aslında 7 ama bu konuda Cumhur İttifakı olarak MHP’li arkadaşlarımızın nihai kararını bizim arkadaşlarımız henüz almış değiller. Ancak 7 netleşmiş vaziyette. MHP de 7’ye olumlu bakıyor. Bunun altında bir şey olur mu, olmaz mı, henüz önümüze gelmiş değil. Öyle bir şey olursa o da tabii konuşulabilir ama şimdilik böyle bir şey yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 7’yi ilk duyduğumuzda fikrini aldığımız siyasiler, ülkücü camianın İYİ Parti ile MHP arasında ayrışması sonrasında baraj altında kalacağı hep dile getirilen MHP’nin kurtarılması için olduğunu belirttiler.

Ancak Cumhurbaşkanını biraz tersten okumakta fayda var!

Barajın yüzde 7’lere çekilmesini Cumhurbaşkanı iki hesapla planlıyor!

İlk planda CHP, İYİ Parti, Gelecek, Deva, Saadet Partilerinin ittifak ettiği Millet İttifakı’na HDP’nin ‘Yüzde 7 barajı geçerim’ diyerek katılmaması amaçlanıyor.

Böylece ittifak nedeniyle seçimlerde daha fazla milletvekilinin alınması ihtimali, Kürt oyların ağırlığını alan HDP’nin tek başına seçime girmesiyle engellenmiş olacak.

Yine yüzde 7 baraj planı içerisinde ayrıca Meral Akşener’in İYİ Partisi’nin de ‘Biz de yüzde 7 ile barajı aşarız’ düşüncesiyle Millet İttifakından koparılması amaçlanıyor.

Böylece Millet İttifakının birleşmeden kaynaklanan ‘kelebek etkisiyle’ çok sayıda milletvekili alması önlenecek.

Tersten okumaya devam edelim. Planın ikinci kısmına gelince!

Yüzde 7 seçim barajı ile aslında MHP’nin AK Partiyi desteklemesinden rahatsız olan ülkücülerin İYİ Partiye yanaşabileceği riski yok mu?

Ülkücüler olarak mecliste İYİ Parti tarafından temsil edilmeye razı olacakları riskinden bahsediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu düşünmemiş olması mümkün mü?

O zaman ortaya şu soru çıkıyor?

Erdoğan, MHP’den kurtulmak mı istiyor?

Yüzde 7 baraj oranı İYİ Partiyi ve HDP’yi Millet İttifakı dışında tek başlarına seçime sokup, Millet İttifakının gerektiği kadar milletvekili çıkarmasını önleyecek.

Güzel bir strateji değil mi?

Ancak, MHP’nin seçimlerde yüzde 9-10 arasına sıkıştığı gerçeğini bir kenara bırakmadan, ülkücülerin kızgınlıkla MHP’yi baraja takması ihtimali bence çok daha güçlü bir strateji.

O zaman gelin şu soruyu bir daha soralım…

Yüzde 7 baraj oranı; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zoraki sürdürdüğünün kulislerde hep konuşulduğu MHP ile olan Cumhur İttifakı’ndan yavaş yavaş kurtulma planı mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com